Σάββατο, 25 Απριλίου 2015 23:05

Νεπάλ: Ολοσχερής καταστροφή του ιστορικού κέντρου του Κατμαντού από τον σεισμό

Γράφτηκε από την

Τα ερείπια του πύργου Νταραχάρα είναι το σύμβολο της ισοπέδωσης του ιστορικού κέντρου του Κατμαντού μετά τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα.

 

Η εικόνα του κατεστραμμένου μεγάλου πύργου Νταραχάρα, μνημείου του 19ου αιώνα, είναι το σύμβολο της ισοπέδωσης του ιστορικού κέντρου του Κατμαντού μετά τον φονικό σεισμό που συγκλόνισε τη χώρα.

Ο πύργος Νταραχάρα κατασκευάστηκε το 1832 και ανοικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1934. Είχε ύψος 50 μέτρα και ήταν ένα από τα γνωστά μνημεία της πολιτισμικής κληρονομιάς του Κατμαντού, μαζί με την Πλατεία Ντέρμπαρ και την στούπα Σουαγιαμπούναθ. Πολλοί ξένοι επισκέπτες και Νεπαλέζοι ανέβαιναν τα 213 σκαλοπάτια του μέχρι την κορυφή του και τον εξώστη που εξασφάλιζε θέα σε ολόκληρη την κοιλάδα του Καμπαντού. 

Στον πύργο υπήρχε ιερό αφιερωμένο τον θεό Σίβα. Η Πλατεία Ντέρμπαρ, το ιστορικό κέντρο του Κατμαντού, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, παρουσιάζει την ίδια εικόνα καταστροφής, σύμφωνα με τις φωτογραφίες που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά κτίρια έχουν καταρρεύσει σχηματίζοντας σωρούς τούβλων. 

Τα κτίρια της Πλατείας Ντέρμπαρ κτίσθηκαν από τους βασιλείς της δυναστείας Μάλα ανάμεσα στον 12ο και τον 18ο αιώνα και σύμφωνα με την Unesco, αποτελούσαν το μοναδικό δείγμα που πάντρευε τον ινδουισμό, τον βουδισμό και τον ταντρισμό.

protothema.gr