Κυριακή, 03 Μαϊος 2015 12:22

Handelsblatt: Η Αθήνα δεν θα λάβει χρήματα ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων

Γράφτηκε από τον
Handelsblatt: Η Αθήνα δεν θα λάβει χρήματα ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων

«Ακόμα κι αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της σημειώσουν σημαντική πρόοδο γρήγορα, η άμεση εκταμίευση της δόσης είναι μάλλον απίθανη» αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας 

 

Ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει μια γρήγορη «ένεση» ρευστότητας, αφού θα πρέπει να περιμένει εβδομάδες για να λάβει την εναπομείνουσα δόση των 7,2 δισ. ευρώ, υποστηρίζει η γερμανική Handelsblatt, σε σημερινό της δημοσίευμα.

«Ακόμα κι αν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών της σημειώσουν σημαντική πρόοδο γρήγορα, η άμεση εκταμίευση της δόσης είναι μάλλον απίθανη. Ακόμα και μετά την συμφωνία θα πάρει εβδομάδες μέχρι να απελευθερωθεί η δόση» τονίζουν πρόσωπα κοντά στη διαπραγμάτευση.

«Η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα μπορούσε να αποπληρώσει τη δόση της 12ης Μαϊου προς το ΔΝΤ με τη βοήθεια των δανειστών της. Πιθανότατα δεν θα τα καταφέρει. Η ιδέα ότι θα λάβει τα χρήματα μέχρι τότε είναι τρελή» αναφέρει μια πηγή.

Ο λόγος για αυτό είναι καθαρά διαδικαστικός. Οι θεσμοί ( ή η τρόικα, όπως γράφει η Handelsblatt) θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν σε ένα άμεσο πακέτο μεταρρυθμίσεων με την Ελλάδα. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή και στη συνέχεια να εφαρμοστούν και να ελεγχθούν. Μόνο ύστερα από αυτά τα βήματα θα μπορέσει να "ξεκλειδώσει" η δόση, εξηγεί η εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η πίεση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να παρέμβει.

«Η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιτρέψει στην Αθήνα να εκδόσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια (τα λεγόμενα T-bills) για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει εξαντλήσει το περιθώριο έκδοσης των γραμματίων, που ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ»αναφέρει στη συνέχεια μία από τις πηγές, τονίζοντας ότι εάν υπάρξει κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος που να υποδεικνύει ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, η ΕΚΤ θα μπορούσε ίσως να αυξήσει το όριο των γραμματίων.

Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswire,το Σάββατο, ωστόσο, όπως αναφέρει η handelsblatt, σε μια τέτοια κίνηση αντιτίθενται πολλοί στο εσωτερικό της ΕΚΤ.

protothema.gr


NEWSLETTER