Κυριακή, 03 Μαϊος 2015 23:14

Απαγορευμένες βόμβες διασποράς αμερικανικής προέλευσης ρίχνει στην Υεμένη η Σαουδική Αραβία

Γράφτηκε από την

Βόμβες που προμήθευσαν οι ΗΠΑ, απαγορευμένες από τη Συνθήκη του 2008 

 Ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία, που πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις στην Υεμένη, χρησιμοποίησε απαγορευμένες βόμβες διασποράς, τις οποίες προμήθευσαν οι ΗΠΑ, κατήγγειλε σήμερα η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch (HRW).   

Οι βόμβες διασποράς είναι απαγορευμένες βάσει της Συνθήκης του 2008, την οποία έχουν υπογράψει 116 χώρες, αλλά ανάμεσα σε αυτές δεν έχει βρίσκονται η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη και οι ΗΠΑ. 

Η HRW επικαλείται φωτογραφίες, βίντεο και άλλα στοιχεία που έχουν προκύψει από τα μέσα του Απρίλη και δείχνουν ότι οι βόμβες διασποράς έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων στις αεροπορικές επιθέσεις του συνασπισμού εναντίον των ανταρτών Χούτι. Στον συνασπισμό μετέχουν, εκτός από τη Σουδική Αραβία, οκτώ άλλες αραβικές χώρες με επιμελητειακή υποστήριξη από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία.   

Οι βόμβες διασποράς περιέχουν δεκάδες ή και εκατοντάδες ξεχωριστές βόμβες, οι οποίες εκρήγνυνται αφότου διασκορπιστούν σε μεγάλη έκταση, Κάποιες μπορεί να μην εκραγούν άμεσα και μετατρέπονται έτσι σε νάρκες.   

Η HRW επικαλείται συγκεκριμένα ένα βίντεο, το οποίο οι Χούτι ανήρτησαν στο YouTube στις 17 Απριλίου και το οποίο δείχνει αντικείμενα να ρίπτονται με αλεξίπτωτο και να εκρήγνυνται στη διαδρομή. Η οργάνωση ανέλυσε η ίδια τις δορυφορικές φωτογραφίες για να εντοπίσει την τοποθεσία όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις, στην αλ-Σαάφ, στο κυβερνείο Σααντά. 

Επίσης, η οργάνωση ανακοίνωσε ότι ένας ακτιβιστής στην πρωτεύουσα Σαναά προσκόμισε φωτογραφίες που τράβηξε στις 17 Απριλίου μετά από αεροπορικές επιδρομές κοντά στη Σααντά, οι οποίες δείχνουν τα απομεινάρια δύο βομβών διασποράς CBU-105 που, όπως αναφέρει, έχουν κατασκευαστεί από εταιρία στις ΗΠΑ και παραδόθηκαν στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα τελευταία χρόνια, καθώς και ένα άδειο κάνιστρο από πυρομαχικά BLU-108. 

Πηγή: www.lifo.gr