Τετάρτη, 06 Μαϊος 2015 17:03

Πέτρος Κωνσταντινέας: "Βάζουμε τέλος στην ασυδοσία του ποδοσφαίρου" (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Πέτρος Κωνσταντινέας: "Βάζουμε τέλος στην ασυδοσία του ποδοσφαίρου" (βίντεο)

"Τα 25 εκατομμύρια ευρώ της συμμετοχής στο Champions League αποτελεί τον μοναδικό στόχο, στο όνομα του οποίου επιτρέπεται κάθε παρανομία", είπε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας στη Βουλή, στο πλαίσιο της ομιλίας του για το νέο σχέδιο νόμου για τον αθλητισμό.

Ο πρώην διαιτητής σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης  χαρακτήρισε τον εαυτό του μοναχικό καβαλάρη στον αγώνα απέναντι στη διαφθορά και πρόσθεσε πως θα μπει τέλος στην ασυδοσία του ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά η ομιλία του Πέτρου Κωνσταντινέα: 

" Θα ξεκινήσω την ομιλία μου, με μία πικρή διαπίστωση. Δυστυχώς στην έως τώρα δημόσια συζήτηση για τη βία στα γήπεδα, ξεχάστηκε πως, μόλις τον περασμένο Νοέμβριο θρηνήσαμε έναν νεκρό συμπολίτη μας σε ποδοσφαιρικό γήπεδο.  Σήμερα το μόνο που απασχολεί ορισμένους είναι, το πώς θα επιβιώσει ένα ανεξέλεγκτο και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας στο ποδόσφαιρο. Με αυτό το σχέδιο νόμου όμως για πρώτη φορά η Πολιτεία αναλαμβάνει ευθύνες και διεκδικεί λύσεις σε ένα ζήτημα με πολλούς παράγοντες.  Ένα ζήτημα που ξεπερνά τον χώρο του αθλητισμού. Στην δική μας αντίληψη ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό. Δεν μένουμε όμως μόνο στα λόγια. Επεξεργαζόμαστε συστηματικά το ζήτημα. Δική μας επιλογή είναι η πράξη. Στην δική μας ανάλυση, όλες οι κυβερνήσεις, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, χρησιμοποίησαν τον αθλητισμό μόνο ως εργαλείο πολιτικής επιβολής και όχι για να επωφεληθεί η κοινωνία από τα ευεργετήματα ενός σωστά οργανωμένου συστήματος άσκησης και άθλησης. Με αφορμή τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που ανέλαβε η χώρα μας, με κορυφαία την Ολυμπιάδα του 2004, δημιουργήθηκε ένα σύστημα στο οποίο κυριάρχησε για πολλά χρόνια η πιο σκληρή μορφή εκμετάλλευσης.

 Εμπεδώθηκαν από τη κοινωνία οι κυρίαρχες αντιλήψεις της αγοράς, εμπεδώθηκε η πεποίθηση ότι η κινητήριος δύναμη για την εξέλιξη και του αθλητισμού είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία που μπορεί να κερδοσκοπεί ασύστολα και χωρίς κανόνες, Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμά μας. Κανένας δεν πιστεύει σήμερα πως, με προσπάθεια, επιμονή και προσήλωση στα αθλητικά ιδανικά, θα μπορέσει έστω να επιβιώσει στο χώρο.  Για αυτό το λόγο και όσοι αξιόλογοι καμιά φορά εμφανίζονται, πολύ σύντομα σκέφτονται να αποχωρήσουν.

Ειδικότερα για τον πολύπαθο χώρο του ποδοσφαίρου, του Βασιλιά των Σπορ, τα 25 εκατομμύρια ευρώ της συμμετοχής στο Champions League αποτελεί τον μοναδικό στόχο, στο όνομα του οποίου επιτρέπεται κάθε παρανομία.  Η νίκη της ποδοσφαιρικής εταιρείας με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο, αποτελεί σήμερα το πρότυπο που διαβρώνει τις συνειδήσεις των φιλάθλων, οργανώνει οπαδικούς στρατούς κι αποτελεί εντέλει αφορμή για κάθε είδους βίαιες εκδηλώσεις. Η λογική της ζούγκλας κυριαρχεί και διαχέεται από το ποδόσφαιρο στο μπάσκετ, στο χαντ-μπολ, στο βόλεϊ, στο πόλο, ακόμη και στα πρωταθλήματα εφήβων και νεανίδων καταγράφονται επεισόδια.  Συνεπώς η αντιμετώπιση της βίας στο χώρο του ποδοσφαίρου αποκτά κομβικό χαρακτήρα για την ανάσταση του ελληνικού αθλητισμού.  Σε αυτήν την πραγματικότητα η πολιτεία οφείλει να παρέμβει και να εφαρμόσει όσα η συνταγματική νομιμότητα και η λαϊκή κυριαρχία της αναθέτουν. Το σχέδιο νόμου που σήμερα συζητούμε αποτελεί ένα πρώτο βήμα για να θέσει η πολιτεία τέρμα στην ασυδοσία. Ταυτόχρονα όμως όλοι οι παράγοντες των ομοσπονδιών και των σωματείων οφείλουν να αποφασίσουν αν θέλουν να υπάρχει αθλητισμός στη χώρα.

Η ίδια η ΕΠΟ συγκεκριμένα Οφείλει να αναγνωρίσει το αυτονόητο. Οφείλει να αναγνωρίσει δηλαδή πως πρέπει να εναρμονιστεί απόλυτα με το καταστατικό της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ.  Δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα.

Οφείλει να συστήσει «Επιτροπή Δεοντολογίας».  Οφείλει να συστήσει «Σώμα Επιθεωρητών».  Οφείλει να εφαρμόσει άμεσα τις διεθνείς οδηγίες για την καταπολέμηση των στημένων αγώνων.  Το κυριότερο Οφείλει να υιοθετήσει τον «Κώδικα Ηθικής» κι όχι τον κώδικα των ανακριτικών γραφείων.

Έπρεπε να έρθει ο ίδιος ο γραμματέας της ΟΥΕΦΑ για να εξαιρεθούν προσωρινά από τις αρμοδιότητές τους, όσοι κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στο χώρο του ποδοσφαίρου;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές. Βρίσκομαι στα γήπεδα εδώ και 20 χρόνια. Υπήρξα μοναχικός καβαλάρης στον αγώνα απέναντι στη διαφθορά και κατήγγειλα πράγματα και καταστάσεις στην ίδια την δικαιοσύνη κι όχι μπροστά στις κάμερες.  Σήμερα θεωρώ πως συνεχίζω να υπηρετώ τον χώρο του ποδοσφαίρου, ως Βουλευτής πλέον.  Σας μεταφέρω λοιπόν την αγωνία του κάθε αγνού φιλάθλου, σας μεταφέρω τον πόθο του για άνοιξη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έχουμε την θέληση Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές να ανταποκριθούμε σε αυτήν την απαίτηση; Ολοκληρώνοντας, σήμερα με την ψήφο μας στέλνουμε ένα  μήνυμα στην κοινωνία του αθλητισμού. Ξεκάθαρα δηλώνουμε πως αυτήν την άνοιξη είμαστε αποφασισμένοι να την φτιάξουμε…"

 

<>

 


NEWSLETTER