Πέμπτη, 14 Μαϊος 2015 11:21

Σταίκούρας: Στο τέλος Φεβρουαρίου η χώρα θα είχε ανάγκη από νέο δανεισμό

Γράφτηκε από την
Σταίκούρας: Στο τέλος Φεβρουαρίου η χώρα θα είχε ανάγκη από νέο δανεισμό

Εξηγήσεις Σταϊκούρα για τα λεφτά που άφησε στο ταμείο η ΝΔ

 

Εξηγήσεις για τα ταμειακά αποθέματα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση δίνει ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας. 

Σημειώνεται ότι χθες ο Δημήτρης Μάρδας σημείωσε στη Βουλή ότι οι εκλογές έγιναν γρηγορότερα καθώς έλειπαν 450 εκατ. ευρώ για να πληρωθούν συντάξεις στο τέλος Φεβρουαρίου. 

Ο κ. Σταίκούρας μιλώντας στην ίδια επιστροπή της Βουλής ανέφερε μετά την τοποθέτηση του κ. Μάρδα ότι: «Μετά τις Βουλευτικές Εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, η χώρα είχε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλαδή, παρέδωσε στη σημερινή κυβέρνηση ταμειακό πλεόνασμα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις ήταν - και ορθώς αναφέρεται σε αυτό ο κ. Υπουργός (κ. Μάρδας) - ότι αν η σημερινή Κυβέρνηση δεν αναλάμβανε οποιαδήποτε πρωτοβουλία το μήνα Φεβρουάριο, στο τέλος Φεβρουαρίου η χώρα θα είχε ανάγκη από νέο δανεισμό. Πράγματι, δηλαδή - δεν θυμάμαι τώρα αν είναι 450, 470 ή 500 εκατομμύρια ευρώ - το πρόσημο θα ήταν αρνητικό τέλος Φεβρουαρίου. Γι' αυτό το λόγο και η προηγούμενη Κυβέρνηση ήθελε να κλείσει τη συμφωνία εντός διμήνου, ώστε να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία τμήμα ή το σύνολο της δόσης, για να καλύψει αυτές τις άμεσες πιεστικές ανάγκες.

Ορθώς, συνεπώς, ο κ. Υπουργός μίλησε γι' αυτό. Με μια διαφορά, όμως. Ότι ενώ τα γνώριζαν αυτά στην Κυβέρνηση από τέλος Ιανουαρίου (τους είχαμε κάνει αναλυτική ενημέρωση), στις 20 Φεβρουαρίου υπέγραψαν μια συμφωνία, στην οποία έλεγαν - αφού ο Υπουργός Οικονομικών είχε πει νωρίτερα ότι δεν έχουμε ανάγκη τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ - ότι τα 7,2 δισ. ευρώ τελικά τα έχουμε ανάγκη, αλλά στο τέλος της αξιολόγησης. Εδώ υπάρχει τουλάχιστον μια αντίφαση, αν όχι άγνοια της πραγματικότητας».

Και για το θέμα των πρόωρων εκλογών που αναγνώρισε ως λάθος ο κ Μάρδας σημείωσα: «Τώρα για το ποιού επιλογή ήταν οι εκλογές, νομίζω ότι αυτό το ξέρουμε όλοι. Ποιοι τις διεκδικούσαν, ποιός είχε υποσχεθεί και τι προεκλογικά, ποιος έλεγε σε πολίτες να μην πληρώνουν, το αφήνω στην άκρη και κοιτάζω το παρόν».

Όπως αναφέρει ο κ. Σταϊκούρας: «Προφανώς με την αποσπασματική πληροφόρηση (παραπληροφόρηση) από θύλακες του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται να ξεπεραστούν οι ασάφειες, οι παλινωδίες και τα λάθη, που έχουν οδηγήσει την χώρα σε όξυνση των αδιεξόδων της.

Η προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή των πολιτών από τα αδιέξοδα, δεν λύνει το πρόβλημα της Κυβέρνησης.

Είμαι πάντα διαθέσιμος για διάλογο με στοιχεία και αλήθειες που είναι και οι μόνες που μπορεί να συμβάλλουν στην αναγκαία ομαλή πορεία της χώρας».

newsbeast.gr


NEWSLETTER