Πέμπτη, 28 Μαϊος 2015 18:59

Πρόβλημα για το σύγχρονο άνθρωπο η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Γράφτηκε από την
Πρόβλημα για το σύγχρονο άνθρωπο η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Αυξητική τάση παρουσιάζει η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 10-20% του γενικού πληθυσμού βιώνει τα συμπτώματα της νόσου σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ένα 5% υποφέρει καθημερινά.

 

Στην Ελλάδα σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2005, τέσσερις στους δέκα Έλληνες εμφανίζουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρομικής νόσου και σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι παράγοντες για την αύξηση της ΓΟΠΝ είναι η γήρανση του πληθυσμού, οι διατροφικές συνήθειες, όπως η γρήγορη κατάποση ή η κατανάλωση πικάντικων ή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τροφίμων, το κάπνισμα και η παχυσαρκία.

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερολογίας (Α), σε μήνυμά του με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Πεπτικού Συστήματος, τονίζει ότι μία από τις βασικές προκλήσεις στην υγεία του πεπτικού είναι σήμερα η έλλειψη κατανόησης των αιτιών που σχετίζονται με την εμφάνιση των νόσων αυτών.

«Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι καλύτερα τι προκαλεί και τι ενεργοποιεί τα προβλήματα υγείας του πεπτικού και να προσφέρουμε στους ανθρώπους τη σωστή ενημέρωση, ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα συμπτώματά τους» ανέφερε ο πρόεδρος του WHO.

Η επίδραση της ΓΟΠΩΝ δεν περιορίζεται στα κλινικά συμπτώματα, αλλά επηρεάζει καθημερινά την ποιότητα

ζωής των ασθενών. Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, περισσότερο από το 80% των ατόμων με αίσθημα καύσου δεν απολάμβαναν το φαγητό τους, περισσότεροι από 60% είπαν ότι αντιμετώπιζαν διαταραχές του ύπνου, περισσότεροι από 40% είχαν δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά τους, ενώ 20% ένιωθαν ότι επηρέαζε τη σεξουαλική τους ζωή.

Επίσης, τα ευρωπαϊκά δεδομένα σχετικά με την επίδραση της ΓΟΠΩΝ στην παραγωγικότητα, δείχνουν απώλεια έως και τριών ωρών εργασίας την εβδομάδα και απώλεια επιπλέον χρόνου συστηματικής παρουσίας στην εργασία. Αυτό

έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό οικονομικό φορτίο - τουλάχιστον 55 ευρώ την εβδομάδα ανά εργαζόμενο κατά μέσο όρο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER