Σάββατο, 30 Μαϊος 2015 10:18

Εl Mundo: Πολιτική λύση για την Ελλάδα με εντολή Μέρκελ

Γράφτηκε από την

Η ισπανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Σόιμπλε ενοχλείται αλλά «το αφεντικό αποφάσισε» 

 

Σε επέμβαση της Άνκελα Μέρκελ ώστε να δοθεί πολιτική λύση για συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές αναφέρεται η ισπανική εφημερίδα El Mundo, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές,  ήδη οι υπουργοί Οικονομικών έχουν πάρει το μήνυμα των ηγετών τους για επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, μέσα στις επόμενες ημέρες. Όπως αναφέρεται μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες έγιναν συνεννοήσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαικού Λαικού Κόμματος ώστε να συντονιστεί το ζήτημα.  

Σημειώνεται επίσης ότι η Αθήνα, «ακολουθώντας τις διαταγές του Αλέξη Τσίπρα, έχει αγωνιστεί ακούραστα για την κατάσταση που πρέπει να επιλυθεί "πολιτικά", δηλαδή, μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων», παρότι οι υπουργοί Οικονομικών και κυρίως ο Σόιμπλε επέμεναν ότι η λύση πρέπει να είναι σε τεχνικό επίπεδο.  

" Θα υπάρξει μια πολιτική συμφωνία, η απόφαση έχει ήδη ληφθεί.Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο επιλογές για συμφωνία στο εγγύς μέλλον. Να κλείσει την αναθεώρηση του προγράμματος για να υπάρξει αποδέσμευση χρημάτων και στη συνέχεια να διαπραγματευτούμε το τρίτο πρόγραμμα», δηλώνει η πηγή σατην εφημερίδα.  

Η διπλωματική πηγή αναφέρει επίσης ότι το κλείσιμο της συμφωνίας, το οποίο εκτιμάται στις 18 Ιουνίου ή και εντός της επόμενης εβδομάδας,  δεν απαιτεί και μια νέα Σύνοδο Κορυφής. Θα μπορούσε να γίνει και σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών, υπό τις εντολές που έχουν δοθεί από τους ηγέτες.    

Όσο για τη διαφορετική εκτίμηση που υπάρχει μεταξύ Αθήνας και πιστωτών για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων η El Mundo την αποδίδει σε τρεις λόγους. Στις πραγματικά κόκκινες γραμμές που είναι οι συντάξεις, τα εργασιακά, το ΦΠΑ και το πρωτογενές πλεόνασμα, στην τακτική της διαρπραγμάτευσης μέχρι τελευταία στιγμή για να κερδηθούν περισσότερα και στην προσπάθεια και των δύο πλευρών να πουλήσουν τη συμφωνία ως νίκη.   Η εφημερίδα σημειώνει στο τέλος ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από την εξέλιξη αλλά «το αφεντικό αποφάσισε».

Πηγή: www.lifo.gr