Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015 21:04

Η εκτέλεση του Ούγγρου δωσίλογου πρωθυπουργού από λαϊκό δικαστήριο

Γράφτηκε από την

Τις τελευταίες στιγμές του Ούγγρου δωσίλογου πρωθυπουργού και συνεργάτη των Ναζί, Φέρεν Σάλασι, κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός.

 

Το φασιστικό του κόμμα «Μυτερός σταυρός» ανήλθε στην εξουσία στις 16 Οκτωβρίου του 1944 με τη βοήθεια των Γερμανών κατακτητών, και έβαψε με αίμα χιλιάδων ανθρώπων την μικρή περίοδο που έμεινε στην εξουσία. Ο Σάλασι ήταν ορκισμένος αντισημίτης και πιστός καθολικός.

Ο ίδιος διετέλεσε «πρωθυπουργός» τους τρεις τελευταίους μήνες της συμμετοχής της Ουγγαρίας στον πόλεμο, και ευθύνεται για την θανάτωση 10.000 – 15.000 Εβραίων αμάχων και χιλιάδων άλλων αντικαθεστωτικών.

Το Νοέμβριο του 1944, ο Κόκκινος Στρατός άρχισε να περικυκλώνει την πρωτεύουσα και ο «εθνάρχης» Σάλασι, αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει αρχικά για τη Βιέννη και στη συνέχεια για το Μόναχο.

Μετά το τέλος του πολέμου συνελήφθη από τους Αμερικανούς και εκδόθηκε στην Ουγγαρία. Εκεί δικάστηκε δημόσια από λαϊκό διακστήριο και καταδικάστηκε σε θάνατο για εγκλήματα πολέμου και εσχάτη προδοσία.

Εκτελέστηκε στην Βουδαπέστη στις 12 Μαρτίου του 1946.

Για την θανάτωση του χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της «μικρής πτώσης», ένα είδος κρεμάσματος, ιδιαιτέρα επίπονο και βασανιστικό.

Ο καταδικασμένος δένεται σε ένα στύλο με τη θηλιά στο λαιμό και στη συνέχεια μία άμαξα ή ένα άλογο τραβάει την άλλη άκρη του σχοινιού.

 

topontiki.gr