Σάββατο, 25 Ιουλίου 2015 12:54

John McAfee: Η "τρελή" ζωή του πρώην φυγόδικου και εκκεντρικού θρύλου του πρώτου antivirus

Γράφτηκε από την

 

Έχτισε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες antivirus που υπάρχουν μέχρι σήμερα, και όμως είναι αυτό που συνέβη μετά από αυτό το κεφάλαιο της ζωής του, που τον έκανε θρύλο. Ο McAfee ζούσε κάποτε στο Μπελίζ, μπλεγμένος με ναρκωτικά και άλλες παράνομες δραστηριότητες, αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια... Διαβάστε παρακάτω την ιστορία του άνδρα, από που ξεκίνησε και πως κατέληξε.

Ο John McAfee γεννήθηκε στη Βρετανία στα μέσα της δεκαετίας του 1940. Οι γονείς του μετακόμισαν στο Roanoke της Βιρτζίνια, όταν ήταν νέος.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του ήταν δύσκολα για τον νεαρό άνδρα. Ο πατέρας του, ο οποίος εργαζόταν ως τοπογράφος και ήταν αλκοολικός. Όταν ο McAfee ήταν 15 ετών, ο πατέρας του αυτοκτόνησε, γεγονός που ο McAfee δεν ξεπέρασε ποτέ.

Ο McAfee πήγε στο Roanoke College και ήταν τότε που ξεκίνησε το ποτό. Αλλά ο νεότερος McAfee ήταν ένας έξυπνος επιχειρηματίας σε νεαρή ηλικία. Η πρώτη του επιχείρησή ήταν να πουλάει περιοδικά από πόρτα σε πόρτα, για την οποία είπε ότι του απέφερε αρκετά λεφτά.

Άρχισε να εργάζεται σε μια εταιρεία που αποκωδικοποιούσε στα τέλη της δεκαετίας του '60. Αυτό τον δίδαξε τα βασικά των πρώιμων υπολογιστών. Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, κατάφερε να βρει δουλειά στο Μιζούρι στην Pacific Railroad, όπου βοήθησε την εταιρεία να χρησιμοποιήσει ένα νεότευκτο σύστημα υπολογιστών της IBM για να βοηθήσει τη βαθμονόμηση των δρομολογίων των τρένων.

Ενώ βρισκόταν στην Pacific Railroad άρχισε να κάνει χρήση σκληρών ναρκωτικών. Μια μέρα πούλησε μια τσάντα με ένα ναρκωτικό γνωστό ως DMT. Όπως ανέφερε το Wired, ο McAfee πήρε υπερβολική δόση ναρκωτικών, φτάνοντας τον εαυτό του σε άθλια κατάσταση.

Ο McAfee μετακόμισε στο Silicon Valley το 1970. Κατείχε πολλές θέσεις εργασίας σε διάφορες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας (συμπεριλαμβανομένου και του Ινστιτούτο της NASA για τις διαστημικές μελέτες). Όλο αυτό το διάστημα έκανε κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ. Μόλις το 1983 απεξαρτητοποιήθηκε από τις καταχρήσεις. Έλεγε πως αισθανόταν μόνος και φοβισμένος και τελικά αποφάσισε να ζητήσει βοήθεια.

Στη δεκαετία του 1980, ο McAfee εργάστηκε στη Lockheed. Εκείνη την εποχή, οι υπολογιστές ήταν ακόμα σχετικά νέοι. Το 1986 ο πρώτος ιός υπολογιστών, έπληξε τους υπολογιστές. Διάβασε σχετικά με αυτά τα νέα προγράμματα που διείσδυσαν στους υπολογιστές και αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία για να τους καταπολεμήσει.

Η McAfee Associates απογειώθηκε. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980, η εταιρεία έβγαζε 5 εκατ. δολάρια ετησίως και μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο χρησιμοποιούσαν αυτό το antivirus.

Ο McAfe έγινε γρήγορα ακόμα πιο επιτυχημένος, κυρίως λόγω ενός ιού υπολογιστή που ονομάζεται Michelangelo και εμφανίστηκε το 1992. Ο McAfee που τον χαρακτήρισε ως έναν από τους χειρότερους ιούς μέχρι σήμερα, έκανε την εκτίμηση ότι θα μπορούσε να μολύνει έως και 5 εκατομμύρια υπολογιστές. Εκείνη την εποχή, οι πλατφόρμες προστασίας από ιούς υπολογιστών δεν ήταν ένα προϊόν που οι περισσότεροι άνθρωποι αγόραζαν. Χάρη στον ιό Michelangelo, υπήρξε μια αυξανόμενη τάση των ανθρώπων να προστατεύσουν τους υπολογιστές τους από τον ιό.

Αν και μόλυνε μόνο περίπου δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές, ο Michelangelo συντέλεσε στο να γίνει το McAfee διάσημο και το μετέτρεψε σε μια επιχείρηση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 1994, ο McAfee παραιτήθηκε από την εταιρεία. Δύο χρόνια αργότερα, πούλησε τις μετοχές του, οι οποίες του απέφεραν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2008, ωστόσο, η οικονομική κατάρρευση τον επηρέασε. Μια έκθεση αναφέρει ότι η περιουσία του συρρικνώθηκε από τα 100 σε λιγότερα από 4 εκατ. δολ.

Στα τέλη της δεκαετίας του 2000, ο McAfee αποφάσισε να πουλήσει τη γη του και να κινηθεί προς το Μπελίζ. Εκεί ήθελε να ανακαλύψει τον κόσμο των αντιβιοτικών. Πίστευε ότι με τη βοήθεια του μικροβιολόγου Allison Adonizio θα μπορούσε να φτιάξει ένα φυτικό προϊόν για την καταπολέμηση ασθενειών. Η εταιρεία ονομάστηκε Quorumex.

Αλλά τα πράγματα στο Μπελίζ έγιναν περίεργα. Ήταν πεπεισμένος ότι παρακολουθούνταν όλη την ώρα, σύμφωνα με το Wired.

Το 2012, θεωρήθηκε ύποπτος όταν ο γείτονάς του, ο Gregory Faull πυροβολήθηκε μέχρι θανάτου, σύμφωνα με το Reuters.

Ο McAfee συνελήφθη στη Γουατεμάλα. Ενώ ήταν υπό κράτηση, ο McAfee υπέστη μια σειρά από καρδιολογικά προβλήματα. Τελικά, απελάθηκε από τη Γουατεμάλα και πήγε πίσω στις ΗΠΑ.

Ο McAfee συνέχισε να δυσκολεύει τη ζωή του. Το 2013, «ανέβασε» ένα παράξενο βίντεο με τίτλο «Πώς να απεγκαταστήσετε το McAfee Antivirus». Τον περιέβαλλαν μισόγυμνες γυναίκες, ενώ προσπαθούσε να απεγκαταστήσει το λογισμικό που ο ίδιος εφηύρε, το οποίο κατήγγειλε μετά την αποχώρηση του από την εταιρεία. Το βίντεο έδειχνε επίσης όπλα και ναρκωτικά.

Από τότε, ο McAfee κρατάει χαμηλό δημόσιο προφιλ. Μένει στο Πόρτλαντ στο Όρεγκον, όπου γράφει σε blogs σχετικά με την ασφάλεια, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας.

ΠΗΓΗ: newmoney.gr