Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011 16:34

Εργα για την παράκαμψη στο Δερβένι (Βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Σε 10 περίπου ημέρες θα είναι έτοιμη η διαπλάτυνση - παράκαμψη του υφιστάμενου εθνικού δρόμου στο Δερβένι Αρκαδίας, στο σημείο που κατολισθαίνει. Τα μηχανήματα της κοινοπραξίας Alpine Mayreder - ΤΕΡΝΑ που ανακατασκευάζει το νέο τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα, δουλεύουν εντατικά για να ολοκληρώσουν τη συγκεκριμένη παρέμβαση, η οποία είναι απαραίτητη για να μην κοπεί ο δρόμος και αποκοπεί η Μεσσηνία, σε περίπτωση που συμβεί κάτι έκτακτο, αλλά και όταν θα γίνεται το έργο της αποκατάστασης - προστασίας.
Για την οριστική αντιμετώπιση της κατολίσθησης, σύμφωνα με εγκεκριμένη γεωτεχνική μελέτη, απαιτείται έργο προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ, το οποίο πρόκειται να δημοπρατήσει σύντομα το υπουργείο Υποδομών. Μάλιστα, η δημοπράτηση έχει καθυστερήσει. Το έργο προβλέπει πασσαλότοιχους και από τις δύο πλευρές του δρόμου, αποστραγγιστικές γεωτρήσεις και μικρά τεχνικά απορροής ομβρίων. Επίσης, έχει δοθεί εντολή για πιο συχνές μετρήσεις της συμπεριφοράς του εδάφους για την καλύτερη παρακολούθηση του φαινομένου.
Επισημαίνεται - και δω είναι το ανησυχητικό - ότι παρόμοια προβλήματα με βυθίσματα έχουν εντοπιστεί και σε άλλα σημεία του δρόμου μέσα στο Δερβένι. Γι’ αυτά με πρωτοβουλία και τη συμβολή του Δήμου Μεγαλόπολης έχει συνταχθεί τεχνική έκθεση από γραφείο γεωτεχνικών μελετών, στην οποία καταγράφονται τα προβλήματα και προτείνονται λύσεις, ώστε να βελτιωθεί η εθνική οδός, που είναι ο αποκλειστικός άξονας σύνδεσης της Καλαμάτας με την Τρίπολη και κατ’ επέκταση με την Αθήνα. Το κόστος των παρεμβάσεων αυτών, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, εκτιμάται στα 2,5 εκ. ευρώ.

Πολυμέσα