Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024 22:33

Η εκλογική άνοδος της ακροδεξιάς και η μετεξέλιξη της Ε.Ε.

Η εκλογική άνοδος της ακροδεξιάς και η μετεξέλιξη της Ε.Ε.

του Χρήστου Καπούτση

Η επιβεβλημένη αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, θα είναι ελλιπής, αν δεν ακολουθήσει εξαντλητική ανάλυση των ψυχοκοινωνικών, πολιτικών, ιδεολογικών, αλλά και επικοινωνιακών και προπαγανδιστικών παραμέτρων.
Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι υπήρξε συνολική ήττα. Ηττήθηκε η Δημοκρατία, με την άνευ προηγουμένου αποχή και αδιαφορία του εκλογικού σώματος. Ηττήθηκε η ίδια η κοινωνία διότι απουσίαζε από τις κάλπες και δεν εξέφρασε πολιτική άποψη και το χειρότερο μεταβίβασε αυτό το ύψιστο συνταγματικό δικαίωμα σε ... άλλους!
Ηττήθηκε συνολικά το πολιτικό σύστημα , καθώς η μετεκλογική εικόνα του είναι αποκαρδιωτική, ανέμπνευστη , απέλπιδα! Παράδειγμα η ηττηθείσα κυβερνητική παράταξη, η Ν.Δ. απώλεσε σε ένα χρόνο το 12% της εκλογικής της δύναμης περιοριζόμενη στο 28,6%, ενώ τα ποσοστά από το δεύτερο (ΣΥΡΙΖΑ) και τρίτο κόμμα (ΠΑΣΟΚ) αθροιζόμενα, το συνολικό αποτέλεσμα προσεγγίζει μετά βίας το ισχνό εκλογικό ποσοστό του πρώτου κόμματος. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχασε χωρίς αντίπαλο! Σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ισχυρά «υπόγεια» ρεύματα, προκαλούν δονήσεις ανατροπής στις αρχηγικές καρέκλες.
Έχουμε, αδύναμη Κυβέρνηση, αναιμική αντιπολίτευση, ήγουν ρευστό πολιτικό περιβάλλον.
Και το χειρότερο... το Μειονοτικό-Τουρκικό Κόμμα, όπως αυτοπροσδιορίζεται ήταν πρώτο σε Ξάνθη με 30% , στη Ροδόπη με 40% και φωταγωγήθηκε το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής!! Μάλιστα η επικεφαλής του κόμματος ,σε δήλωση της στον «ΧΡΟΝΟ» της Κομοτηνής, είπε ότι όποιος ψήφισε ΚΙΕΦ, δήλωσε και Τούρκος…
Είχαμε επισημάνει, ότι οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι, θα πρέπει να εγκρίνουν ή να απορρίψουν με τη ψήφο τους, την διαφαινόμενη υπερσυντηρητική στροφή της Ε.Ε. με την θεαματική άνοδο της πολεμοχαρούς ακροδεξιάς. Τα ακροδεξιά κόμματα σε Γερμανία, Γαλλία Ιταλία, Ουγγαρία και Τσεχία, ασκούν ή διεκδικούν με αξιώσεις να ασκήσουν Κυβερνητική εξουσία και να έχουν βαρύνοντα λόγο στις κυοφορούμενες εξελίξεις στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Η Ε.Ε. της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του Πολιτισμού, της Ειρήνης , μετεξελίσσεται, υπό τα απαθή βλέμματα της πλειοψηφίας των απογοητευμένων ευρωπαίων πολιτών σε μια στρατιωτικοποιημένη Ε.Ε., ταυτιζόμενη με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σε Στρατηγικές επιλογές. Μια Ευρώπη, που το κέντρο εξουσίας των Βρυξελών, σχεδιάζει την άμεση συμμετοχή στον πόλεμο της Ουκρανίας και την απευθείας στρατιωτική αντιπαράθεση με τα ρωσικά στρατεύματα, χωρίς να μπορεί να δώσει στοιχειώδεις απαντήσεις στα πολλά γιατί και κυρίως, χωρίς να είναι σε θέση να προσβλέψει πως θα τελειώσει ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, αν αναμειχθεί το ΝΑΤΟ και αν η στρατιωτικοποιημένη Ε.Ε. έλθει αντιμέτωπη με τη Ρωσία στα πολεμικά μέτωπα, τακτικά και ασύμμετρα, συμβατικά και μη.
Οι ηγέτες της G-7 αποφάσισαν να ενισχύσουν επιπλέον αλλά 50 δισεκ. δολάρια την Ουκρανία προκειμένου να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ρώσικη απειλή. Οι χώρες που απαρτίζουν τη G-7 είναι η Ιταλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δηλαδή η "crème de la crème" της Συλλογικής Δύσης (ΝΑΤΟ-Ε.Ε.). Όπως πάντα, έτσι και αυτή τη φορά, το κόστος της στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας μετακυλύετε και στους ευρωπαίους πολίτες και σε όσους ψήφισαν και σε όσους απείχαν από τις ευρωεκλογές.
Οι Υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ, συνεδριάζουν χθες και σήμερα στις Βρυξέλλες με βασικά θέματα τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας 9-10 Ιουλίου στη Νέα Υόρκη. Συμμετέχει και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.
Την Πέμπτη (13 Ιουνίου) συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας Σκόπια, οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας
οι κ.κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν και συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία, ενόψει και της Διάσκεψης Ειρήνης που διεξάγεται σήμερα Σάββατο και την Κυριακή στην Ελβετία. Επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών συναντήθηκαν ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις ΗΠΑ, με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία και όπου ενδεχομένως να υπάρξει νέο τετ α τετ μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.
Παγκόσμιοι ηγέτες θα συμμετάσχουν αυτό το σαββατοκύριακο, στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας μαζί με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε σύνοδο κορυφής για να διερευνήσουν τρόπους για τον τερματισμό της πιο φονικής σύγκρουσης στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πάντως , θα απουσιάζει η Κίνα, που είναι σημαντικός καταναλωτής ρωσικού πετρελαίου και προμηθευτής αγαθών της Ρωσίας. Η Ρωσία, η οποία κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία, χαρακτήρισε «μάταιη» την ιδέα μιας συνόδου κορυφής για την Ειρήνη, στην οποία δεν είναι προσκεκλημένη η ίδια.
Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη Δύση. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την διεξαγωγή ασκήσεων με τακτικά πυρηνικά όπλα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, θεώρησε αναγκαίες τις ασκήσεις με πυρηνικά, μετά από απειλές που υπήρξαν, όπως είπε, από τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των σημάτων που δόθηκαν από δυτικούς αξιωματούχους, ότι θα επέτρεπαν στην Ουκρανία να πλήξει στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία με δυτικά όπλα!
Έμπειροι αναλυτές της Δύσης, με εμπεριστατωμένη αρθρογραφία τους, θεωρούν, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία διέσωσε από σοβαρή κρίση τις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες, με την καθιέρωση μιας νέας οικονομικής μορφής που λέγεται «Οικονομία του πολέμου», που έχει ως κεντρικό άξονα την κατακόρυφη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.