Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024 18:42

Ο λόγος στη Γαλλία: Λίγο πριν την αυτοκτονία των Γάλλων πολιτών;

Ο λόγος στη Γαλλία: Λίγο πριν την αυτοκτονία των Γάλλων πολιτών;

 

Του Φίλιππου Ζάχαρη (zachfil64@gmail.com)

Η Γαλλία στο κατώφλι μεγάλων γεγονότων και επικείμενων ταραχών λόγω της πιθανής επικράτησης του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν στις βουλευτικές εκλογές.

Ήδη με την νίκη της στις ευρωεκλογές, συνέβησαν οι πρώτες ταραχές και αποτέλεσαν την πρόγευση του τι θα επακολουθήσει μετά από ενδεχόμενη επικράτηση της ακροδεξιάς, που αν τελικά επιτευχθεί, θα σημάνει ένα ακόμη κράτος όπως τη Γαλλία με ακροδεξιά κυβέρνηση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Ευρώπη, την περαιτέρω διείσδυση του Πούτιν και της επιβολής του όλου ακροδεξιού δόγματος, που πασπαλίζεται ενίοτε με δήθεν εθνικιστικά και πατριωτικά χαρακτηριστικά, για να μην φοβηθούν οι ψηφοφόροι. 

Το μέλλον της Ευρώπης σαφέστατα  θα αλλάξει μετά από ενδεχόμενη τέτοια  επικράτηση και οι Γάλλοι πολίτες παίζουν  στην κυριολεξία στα χαρτιά και κορώνα – γράμματα  την τύχη του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Αυτό βέβαια δεν θα φανεί τώρα αλλά αμέσως μετά από αυτή την ουσιαστικά  «αυτοκτονία» των Γάλλων να θέλουν να φέρουν στην εξουσία ένα κόμμα που θα προκαλέσει τόσα δεινά που θα ωχριούν μπροστά σε όσα έχουν ήδη συμβεί.

Αν η κατάσταση στην χώρα είναι μη διαχειρίσιμη με τις πολιτικές Μακρόν, η Λεπέν όσο και αν πλειοψηφήσει, θα προκαλέσει κύμα διαμαρτυριών, αστάθεια για να μην αναφέρω το ποιες πολιτικές θα εφαρμοστούν. Γιατί μιλάμε καθαρά για ακροδεξιό κόμμα και όλα τα άλλα είναι περιτύλιγμα.

Δημοσκόπηση: H Λεπέν προηγείται  στον πρώτο γύρο

Το ακροδεξιό κόμμα λοιπόν «Rassemblement National (RN)» αναμένεται να κερδίσει τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία με 34%, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Η έρευνα της «Harris Interactive» για το περιοδικό «Challenges», που δημοσιεύθηκε στις 9 και 10 Ιουνίου, έδειξε ελαφρώς μεγαλύτερο προβάδισμα για το RN σε σχέση με άλλες πρόσφατες έρευνες. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Λαϊκό Μέτωπο, η συμμαχία αριστερών κομμάτων, με 22%.Η κεντρώα συμμαχία υπό την ηγεσία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ακολουθεί με 19%.

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στη Γαλλία στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου. Το Σάββατο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη Γαλλία βγήκαν στους δρόμους κατά του RN. Ο Μακρόν είχε διατάξει τις πρόωρες εκλογές μετά τη ήττα της συμμαχίας του στην ψηφοφορία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έκθεση: Η αστυνομία της Γαλλίας προετοιμάζεται για ταραχές κατά τη διάρκεια των εκλογών

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "JDD", ο στρατός και η αστυνομία της Γαλλίας προετοιμάζονται πυρετωδώς για πιθανές αναταραχές κατά τη διάρκεια των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, ιδίως σε περίπτωση νίκης του «Rassemblement National».

Η εφημερίδα ανέφερε την Τρίτη ότι το σενάριο των ταραχών στους δρόμους και στα προάστια των γαλλικών πόλεων και ειδικά του Παρισιού σε περίπτωση νίκης του κόμματος της Μαρίν Λεπέν συζητήθηκε σε ενημέρωση στο υπουργείο Άμυνας του Παρισιού στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

"Αναμένουμε ότι θα είναι περίπλοκη η όλη κατάσταση. Δεδομένης μάλιστα της τρέχουσας, η αστυνομία θα μπορούσε να υποστεί τεράστια πίεση όσο και οι δυνάμεις του στρατού, που θα μπορούσαν επίσης να κληθούν ολοένα και περισσότερο", ανέφερε η εφημερίδα σε δηλώσεις υψηλόβαθμου εκπροσώπου του στρατού.

Η εθνική αστυνομία της Γαλλίας αναμένει μια καθολική "πυρκαγιά" στη χώρα αν κερδίσει το RN, δήλωσε στην JDD ο Ερίκ Ανρί, εκπρόσωπος του αστυνομικού συνδικάτου «Alliance Police nationale».

Η ημέρα του δεύτερου γύρου των εκλογών, η 7η Ιουλίου, θεωρείται ημερομηνία "υψηλού κινδύνου". Η αστυνομία έχει λάβει εντολή να αναπτύξει όσο το δυνατόν περισσότερο προσωπικό εκείνο το βράδυ και τις επόμενες ημέρες.

Η αστυνομία επί του προκειμένου προετοιμάζεται ήδη σε υλικοτεχνική υποδομή: "Ασπίδες, χειροβομβίδες, κράνη, κανόνια εκτόξευσης νερού, προστατευτικό υλικό: όλα αυτά αναζητούνται συστηματικά". Η κατάσταση είναι ακόμη πιο λεπτή καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν λίγες μόλις ημέρες αργότερα, δήλωσε ο Henry. Σύμφωνα με πληροφορίες από την JDD, η εκτίμηση της απειλής διαμοιράζεται από την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Christophe Miette, εθνικός γραμματέας της ένωσης  αστυνομικών SCSI-CFDT, περιέγραψε επίσης τον κίνδυνο αναταραχών στον ραδιοφωνικό σταθμό Rfi.

Η πολιτική δυσαρέσκεια μπορεί φυσικά να εκφραστεί στους δρόμους, είπε. "Αλλά έχουμε επίσης επίγνωση της τάσης των ομάδων που συνδέονται με την άκρα αριστερά όσο και τη δεξιά να επιδιώκουν τη σύγκρουση, ομάδες που μπορούν επίσης να εργαλειοποιηθούν ή να διεισδύσουν από έξω".

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, υπάρχει επομένως "ο κίνδυνος ταραχών και βίας γύρω από αυτές τις ημερομηνίες των εκλογών, ο κίνδυνος ενός φαινομένου χιονοστιβάδας όπως αυτό που είδαμε στο τέλος του κινήματος των κίτρινων γιλέκων".

Φόβοι και διαφαινόμενο χάος

Οι κοινωνικές διαμαρτυρίες που ξέσπασαν το 2018 είχαν κρατήσει τη Γαλλία σε αναμμένα κάρβουνα για περισσότερο από ένα χρόνο.

Φόβοι πάντως για επόμενο θύμα της ακροδεξιάς την Γερμανία ήδη έχουν αρχίσει να εκφράζονται δημοσίως. Αναμένεται λοιπόν ένα θερμό καλοκαίρι αλλά πάνω απ΄όλα σαρωτικές ή ακόμη και χαοτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Βέβαια οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν, όπως έλεγε και ο Κορνήλιος Καστοριάδης. Θα έλεγα πως οι Γάλλοι έχουν ακόμη λίγο χρόνο για να ανατρέψουν το εφιαλτικό σκηνικό. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Μακρόν δεν δημιούργησε αυτό το διαφαινόμενο χάος ή ότι η υποτιθέμενη αριστερή συμμαχία θα φέρει κάτι άλλο ως πιθανή κυβέρνηση  που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα.

Μιλάμε πάντα με γνώμονα την σημερινή κατάσταση και όχι για τις λαμπρές σελίδες της ιστορίας που έχουν καταγραφεί στη Γαλλία, με τους αμέτρητους στοχαστές και την βαθιά συναίσθηση της ελευθερίας.