Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2011 13:05

Εκρηξη χρώματος

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Βασίλης Μπακόπουλος

Οταν επιχειρείται να καταπνιγεί το δικαίωμα έκφρασης -διαφωνίας ή και αγανάκτησης- με διάφορες νομιμοφανείς προφάσεις, είναι βέβαιο ότι αυτά που πρέπει να περιμένουμε -κι αυτά που θα δούμε- στη συνέχεια δεν θα είναι τα καλύτερα...
Η έκφραση αγανάκτησης, όπως προφανώς θεωρούν κάποιοι, θα πρέπει να είναι... κόσμια. Ακόμα καλύτερα θα ήταν αν εξ αρχής θεσπιζόταν νόμος που θα απαγόρευε την αγανάκτηση, πόσω μάλλον το να την εκφράσει κάποιος.
Δηλαδή, όποιος προέκυπτε έστω και ελαφρώς... κόκκινος, με χειροπέδες και κατ’ ευθείαν στην κλούβα. Κι άντε μετά, για να τον αφήσουν, να υπογράφει δήλωση ότι είναι απλώς... υπερτασικός και ότι το κοκκίνισμα οφείλεται στη σφοδρή του συγκίνηση για την αυτοθυσία των ολίγων που θέλουν να μας σώσουν.
Μετά το κατέβασμα των πανό από τα γήπεδα και την έρευνα κατά την αποχώρηση των φιλάθλων για να αποκαλυφθούν οι «δράστες» που τα ανάρτησαν, ας μην θεωρηθεί πολύ τραβηγμένο το να υπάρξουν ανάλογες περιπτώσεις και με τα πανό στις διαδηλώσεις - οι οποίες όλο και πληθαίνουν.
Ενδεχομένως και να προκύψει οσονούπω και επιτροπή κατά τόπους -υπηρεσιακή- στην οποία οι διαδηλώνοντες θα υποχρεώνονται να υποβάλουν προς έγκριση τα συνθήματα στα πανό της επόμενης πορείας. Τα... οργισμένα συνθήματα θα κόβονται. Θα εγκρίνονται προς δημοσιοποίηση μόνο όσα είναι ήπια, κόσμια και «αξιοπρεπή».
Είναι σαφές πως ό,τι και να είχε φανταστεί ο Οργουελ για το «1984», αυτό που συμβαίνει στις ημέρες μας -παγκοσμίως κι όχι μόνο στην Ελλάδα, ας μην έχουμε την αίσθηση πως «μόνο σε μας συμβαίνει»- έχει ξεπεράσει κατά πολύ την τολμηρότερη φαντασία και του πιο πεσιμιστή διανοητή.