Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 26 Μαϊος 2017 18:46

Η πραγματικότητα για τους δρόμους της Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από το 2015 έγραφα ότι από το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι, όσον αφορά τα έργα των οδικών αξόνων της Μεσσηνίας. 

Και η πραγματικότητα με επιβεβαίωσε. Ολοι ασχολούμαστε με το νέο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος και βρισκόμαστε σε αντιπαράθεση για το αν πρέπει να γίνει η καινούργια παραλιακή χάραξη ή η σημαντική βελτίωση του υφιστάμενου δρόμου, με τις παρακάμψεις της Μεσσήνης, της Βελίκας και τη νέα γέφυρα στον Πάμισο. Κάνουμε και καμιά αναφορά για τη συνέχεια του δρόμου, από το Ριζόμυλο έως την Πύλο και τη Μεθώνη, έτσι για να κρατάμε τα προσχήματα. Για τον άξονα Καλό Νερό - Τσακώνα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον φαίνεται να το δείχνει το υπουργείο Υποδομών. Γιατί βλέπει ότι έχει προτεραιότητα και μπορεί να υλοποιηθεί, ως μέρος του διευρωπαϊκού δικτύου και της Ολυμπίας Οδού, που έμεινε εκτός της σύμβασης παραχώρησης και της υλοποίησης ως δημόσιο έργο.

Το νέο ΕΣΠΑ βρήκε από το προηγούμενο πρόγραμμα σε εξέλιξη και χρηματοδοτεί τα έργα Τζάνε - Καλαμάκι, στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη και το κομμάτι Σουληνάρι - Κορυφάσιο. Από το νέο ΕΣΠΑ χρηματοδοτήθηκε και ολοκληρώθηκε και ο πολύπαθος δρόμος Ρωμανού - Γαργαλιάνοι, που σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2009.

Με αυτά τα έργα, φαίνεται να τελειώνουν τα χρήματα που δικαιούται η Μεσσηνία, από το νέο ΕΣΠΑ. Ολα τα άλλα που είχαν ακουστεί στο παρελθόν από τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, έχουν ξεχαστεί. Δε γίνεται κουβέντα, καμία αναφορά. Και αναφέρομαι στο έργο - σημαία, Μεσσήνη - Εύα - Βαλύρα και Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη, για το οποίο υπήρχε εξαγγελία δημοπράτησης (στο Μεσσήνη - Εύα), το Σεπτέμβριο του 2013. Στο δρόμο Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι και στην 1η επαρχιακή οδό, τον κεντρικό δρόμο της Μάνης, που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη της περιοχής. Και σε κάποιο άλλο τμήμα του δρόμου Ριζόμυλος - Κορώνη.

Τελικά, ο νομός θα μείνει με τις βελτιώσεις - συντηρήσεις των 600.000 και των 240.000 ευρώ εθνικών κι επαρχιακών δρόμων, με ασφαλτοστρώσεις και επενδεδυμένες τάφρους και λέει κι ευχαριστώ. Κανείς δεν αντιδρά, δε δείχνει ενδιαφέρον, δεν παίρνει πρωτοβουλία να αλλάξει την κατάσταση. Δεν είναι ώρα για στενοχώριες, να χαλάσουμε τις καρδιές μας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Μαϊος 2017 16:33