Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 21:14

Ισες ευκαιρίες για όλους για αξιοκρατία στη χώρα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Την παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στους δήμους με το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ, που έχουν προσληφθεί για 8 μήνες, ζητούν δήμαρχοι της Μεσσηνίας. Το αίτημά τους ενισχύεται από την παράταση που δόθηκε σε παρόμοια προγράμματα άλλων φορέων του Δημοσίου.

Φαίνεται πως πάμε να ανοίξουμε νέα φάμπρικα με συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις παρατείνονται, και αφού παραταθούν 2-3 φορές αρχίζει ο αγώνας και η πίεση για τη μονιμοποίησή τους.

Πριν από λίγες ημέρες οι υπάλληλοι του Δήμου Καλαμάτας πραγματοποίησαν στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι και συμπαραστεκόμενοι σε 6 συναδέλφους τους, πρώην εργαζόμενους Stage, που απολύθηκαν με δικαστική απόφαση μετά από 11 χρόνια συνεχούς εργασίας στο δήμο.

Το δυστύχημα και η αδικία για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους είναι ότι έχασαν στο δικαστήριο τη στιγμή που άλλοι συνάδελφοί τους, που ξεκίνησαν με το ίδιο πρόγραμμα συγκεκριμένης χρονικής απασχόλησης και με τα ίδια χρόνια εργασίας, δικαιώθηκαν στο δικαστήριο και μονιμοποιήθηκαν.

Οταν η μονιμοποίηση και το δικαίωμα των ανθρώπων στην εργασία και στο μέλλον, στη ζωή, κρίνονται από δικαστικές αποφάσεις, κάτι δεν πάει καλά στον τόπο μας. Η κανονικότητα με τέτοιες λειτουργίες δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί στη χώρα μας. Οταν οι δικαστές κρίνουν και ερμηνεύουν το νόμο διαφορετικά, η αδικία είναι αναπόφευκτη. Οι τακτικές παρατάσεων σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου διαιωνίζουν την παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος, και οι ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες εξακολουθούν να παραμένουν ζητούμενο.

Αυτόν τον παραλογισμό τη λογική ενισχύουν τα αιτήματα των δημάρχων, και πολύ περισσότερο οι παρατάσεις που ήδη δόθηκαν από κρατικές υπηρεσίες με κυβερνητική ευθύνη. Στην κοινωνία, όπου η καχυποψία είναι βάσιμη, επικρατεί η άποψη πως πρόκειται για προεκλογικές ρυθμίσεις. Οτι οι παρατάσεις μπορεί να εξυπηρετούν τους εργαζόμενους, όμως βολεύουν κυρίως τον προεκλογικό στόχο αυτών που έχουν την εξουσία: την κυβέρνηση και τους δημάρχους.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ανεργία παραμένει μεγάλη και πως ο κόσμος έχει ανάγκη για δουλειά, για μεροκάματο. Ομως την ανάγκη αυτή την έχουν κι άλλοι συνάνθρωποί μας, που εξακολουθούν να είναι άνεργοι.

Προσλήψεις με καθαρούς κανόνες, λοιπόν. Ισες ευκαιρίες για όλους. Αυτό ορίζει η αξιοκρατία και η ανάγκη να εφαρμοστεί, επιτέλους, η κανονικότητα και η δικαιοσύνη στον τόπο μας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019 17:15