Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 16:54

Απαιτείται συνολική λύση για το Πολυλίμνιο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Απαιτείται συνολική λύση για το Πολυλίμνιο

 

Σχεδόν τρία χρόνια από τον θάνατο μιας 24χρονης από κατολίσθηση βράχων τον Αύγουστο του 2016, την Κυριακή ένας ακόμα νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του επισκεπτόμενος το Πολυλίμνιο.

Εναν χώρο ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς, ένα “κόσμημα” της Μεσσηνίας, αλλά παράλληλα έναν χώρο ειδικών συνθηκών για όποιον το επισκέπτεται.

Μετά το δυστύχημα του 2016, άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση επί μήνες για το καθεστώς λειτουργίας του Πολυλίμνιου και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να αναβαθμιστούν, ώστε να διασφαλίζονται στο μεγαλύτερο βαθμό οι επισκέπτες. Από τότε πέρασε αρκετός καιρός, το θέμα ξεχάστηκε, και το μοναδικό που θύμιζε στο κοινό τα όσα έγιναν ήταν η πινακίδα που επισημαίνει τους κινδύνους και ενημερώνει τους επισκέπτες ότι προχωρούν με δική τους ευθύνη.

Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι πρέπει πρώτα να χαθούν ζωές για να θυμηθούμε τα ζητήματα ασφαλείας του δημόσιου χώρου. Το δυστύχημα της Κυριακής διαφέρει βέβαια πολύ από όσα έγιναν στις 13 Αυγούστου 2016, καθώς τώρα ο ανθρώπινος παράγοντας έπαιξε σε μεγάλο βαθμό το ρόλο του στην τραγική κατάληξη. Παράλληλα όμως επανήλθαν και οι φωνές που ζητούν το οριστικό κλείσιμο του χώρου, επισημαίνοντας τους κινδύνους που υπάρχουν για τους επισκέπτες.

Είναι όμως λύση κάτι τέτοιο ή μήπως μέχρι να φτάσουμε σε τέτοια απόφαση θα ήταν προτιμότερο να δημιουργηθεί ένας φορέας διαχείρισης του χώρου, που θα προχωρήσει αναλυτικά και συστηματικά στην χαρτογράφηση, διασφάλιση και τελικά στην οργανωμένη απόδοσή του στους λάτρεις της φύσης; Ετσι θα καταστεί δυνατόν να αναβαθμιστεί το επίπεδο ασφαλείας για τους επισκέπτες μέσω ειδικών επισημάνσεων και ενημερώσεων, ακόμα και προς όσους δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο πανέμορφος χώρος που έχουν επισκεφθεί εγκυμονεί κινδύνους, αν δεν τηρήσουν ορισμένους κανόνες.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι ότι η φύση χρειάζεται σεβασμό και ότι ο άνθρωπος πρέπει να μάθει να ζει αρμονικά μέσα σε αυτή αναλογιζόμενος ότι τα όριά του δεν είναι πάντα ικανά να τη δαμάσουν.

Ως τοπική κοινωνία όμως πρέπει πλέον να δούμε σοβαρά το θέμα τής από εδώ και πέρα αξιοποίησης του χώρου του Πολυλίμνιου, με συγκεκριμένους κανόνες ασφαλείας - με την ελπίδα ότι θα εξακολουθήσει να αποτελεί ένα φυσικό στολίδι και όχι πια μια παγίδα στην οποία με διάφορους τρόπους θα χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 16:03