Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 16:47

Πώς έφθασαν οι μεγαλοoφειλέτες να χρωστάνε τόσα;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Πώς έφθασαν οι μεγαλοoφειλέτες να χρωστάνε τόσα;

Στη δημοσιότητα δόθηκαν προ ημερών -για μία ακόμα φορά- λίστες με ονόματα μεγαλοoφειλετών του Δημοσίου. Σε αυτές περιλαμβάνονται τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι οφειλές ξεπερνούν κατά πολύ το παραπάνω όριο, ενώ ουσιαστικά πρόκειται σε κάποιο βαθμό για περιπτώσεις που βρίσκονται σε ανάλογες λίστες εδώ και χρόνια.

Το ερώτημα που γεννάται ξανά, διαβάζοντας αυτές τις λίστες που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), είναι πώς έχουν φθάσει όλοι αυτοί να οφείλουν ποσά τέτοιου μεγέθους και πώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να συνεχίζουν... μεταλλαγμένοι τη δραστηριότητά τους. Και από την άλλη, πρόκειται απλώς για μία μεγάλη παθογένεια και αρρυθμία του συστήματος ή μήπως είναι και οι περιπτώσεις, που υπάρχει κάποιας μορφής διακριτική μεταχείριση του... συστήματος;

Ενα μεγάλο μέρος των αναγραφόμενων οφειλετών, όπως είπαμε, έχει κλείσει... διαρκείας στις λίστες που εκδίδονται κάθε χρόνο, ενώ πολλές από τις οφειλές είναι από αυτές που η πιάτσα λέει “γράψτες στο χιόνι”.

Μετά από όλα αυτά η δημοσιοποίηση μίας τέτοιας λίστας μάλλον μοιάζει απλώς με την εκπλήρωση μίας υποχρέωσης του Δημοσίου και τίποτα παραπάνω, αφού όσοι ενδιαφέρονται να συνεχίσουν την εργασία τους γνωρίζουν πώς ακριβώς πρέπει να κινηθούν και ποιες διατάξεις του νόμου τούς εξυπηρετούν για να μπορούν νομότυπα να έχουν οικονομική δραστηριότητα.

Το πώς ακριβώς κάθε περίπτωση έφθασε σε αυτή την άσχημη και σίγουρα απευκταία κατάσταση είναι μία μεγάλη συζήτηση, που μπορεί κατά περίπτωση να γίνει και σίγουρα οι ίδιοι το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα και με τον σκληρότερο τρόπο. Τα ερωτήματα όμως παραμένουν και περισσότερο οι απορίες πολιτών, που διαβάζουν τις λίστες χωρίς να βλέπουν χρόνο με το χρόνο τα αναφερόμενα ποσά να μειώνονται, κάτι που θα έδειχνε ότι γίνονται έστω κάποια αργά αλλά σταθερά βήματα.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 16:01