Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 11:56

Για την προστασία των παιδιών

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Εκκληση στην Πολιτεία, να τους δώσει αυτά που έχει υποχρέωση, έκαναν χθες 32 φορείς παιδικής προστασίας, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για την επιβίωσή τους. Η Ενωση «Μαζί για το Παιδί» και φορείς παιδικής προστασίας από όλη την Ελλάδα επεσήμαναν σε συνέντευξη Τύπου τον κίνδυνο να πάψουν από τον Σεπτέμβριο την παροχή ιατρικής περίθαλψης και εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε παιδιά με νοητική υστέρηση, αναπηρίες, σοβαρές ασθένειες, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα.

Η υποχρηματοδότηση από το κράτος λόγω… οικονομικής κρίσης, δείχνει ότι η απαξίωση των κοινωφελών ιδρυμάτων συνεχίζεται σε μια περίοδο που οι ανάγκες υποστήριξης παιδιών με διάφορα προβλήματα αυξάνονται. Επιπλέον, η καθυστέρηση καταβολής νοσηλίων και τροφείων από τον ΕΟΠΥΥ, η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των κοινωφελών ιδρυμάτων, ο φόρος εισοδήματος για τα ακίνητα που γεμίζουν τα ταμεία τους, καθώς και το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2010 (σύμφωνα με το οποίο, το ύψος της δωρεάς που μπορεί να δεχτεί κοινωφελές σωματείο δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του ετήσιου συνολικού εισοδήματος του δωρητή και απαλλάσσεται πλέον μόνο το 20% του ποσού που δωρίζει), δίνει μια εικόνα για την απουσία και την αναλγησία της Πολιτείας.

Οι 32 φορείς παιδικής προστασίας εξυπηρετούν 15.051 παιδιά με βαριές αρρώστιες, πολλαπλές αναπηρίες, νοητική υστέρηση, αυτισμό, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα. Σε αυτούς τους φορείς εργάζονται 1.306 άτομα, που σε πολλές περιπτώσεις είναι απλήρωτα από 2 έως 8 μήνες.

Οι 8 από τους 32 φορείς στηρίζονται αποκλειστικά από τις ιδιωτικές δωρεές και χορηγίες, όμως το 2012 διαπιστώνεται 60% μείωση εσόδων από αυτές σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010. Και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περισσότερο με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.