Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 14:07

Τι είναι τελικά πολιτική συναλλαγή και τι όχι;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Οδεύουμε μέρα με τη μέρα προς την ανάληψη καθηκόντων από τις νέες δημοτικές αρχές, και πλέον το ενδιαφέρον περνάει κυρίως στο πεδίο των συνεργασιών μεταξύ παρατάξεων για τη συγκρότηση δημοτικής πλειοψηφίας.

Ηδη σε ορισμένους δήμους ακούγονται σενάρια, που θα συζητηθούν αρκετά, καθώς παρατάξεις που στο πρόσφατο παρελθόν κατήγγελλαν επικείμενες πολιτικές συναλλαγές είναι με το ένα πόδι στο στρατόπεδο της συμπολίτευσης. Εκτός κι αν ως πολιτική συναλλαγή ορίζεται από ορισμένους η συνεργασία παρατάξεων μεταξύ των οποίων όμως δεν είναι η δική τους.

Οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι λοιπόν, ιδιαίτερα στους μεγάλους δήμους, έχουν αρχίσει εδώ και εβδομάδες να στήνουν το “παζλ” της νέας δημοτικής αρχής. Αρκετούς εκ των πρόθυμων να συνεργαστούν, παρά τις όποιες προεκλογικές κόντρες σε προσκήνιο και παρασκήνιο, τους έχουν... προβάρει είτε ως αντιδημάρχους είτε ως επικεφαλής άλλων δημοτικών οργάνων. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, φαίνεται ότι τους έχουν μετρήσει σε δύο επίπεδα: τόσο στο ζήτημα της καταλληλότητας για το κάθε αντικείμενο, όσο και στους κραδασμούς που θα επιφέρει τριγύρω η τυχόν αξιοποίησή τους.

Ενα άλλο κομμάτι συζήτησης είναι το ότι ο λόγος ορισμένων, που προεκλογικά προσέδιδε σαφή πολιτικά χαρακτηριστικά στις δημοτικές εκλογές, θα υιοθετήσει πλέον την ανάγκη για αυτοδιοικητικές συνεργασίες για το καλό των δήμων, σε μια προσπάθεια να πλασαριστεί η αξιοποίησή τους όχι πια ως... συναλλαγή, αλλά ως... υπεύθυνη στάση.

Τουλάχιστον, ας ελπίσουμε οι επιλογές των νέων δημάρχων για τη συγκρότηση της δημοτικής τους αρχής, όποιες κι αν είναι αυτές, να αποδειχθούν επωφελείς για τους δήμους και κατ' επέκταση για τους πολίτες, είτε υπήρξαν ψηφοφόροι τους είτε όχι.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 13:41