Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 22:45

Το ανέκδοτο και τα πυροτεχνήματα για το τρένο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Το ανέκδοτο και τα πυροτεχνήματα για το τρένο

Οταν δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η υλοποίηση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα - Πύργος και κανείς δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσει και αν ξεκινήσει, πότε θα τελειώσει, τι μπορεί να πιστεύει κάποιος όταν ακούει για το τρένο στη γραμμή Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα;

Κατά την άποψή μου ότι πρόκειται για ανέκδοτο, για αιθεροβάμονες ή γραφικότητες.

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) σε ψήφισμά του απαιτεί συγκεκριμένη δέσμευση για το στοχοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί και την άμεση έναρξη υλοποίησης του δρόμου Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα. Απαιτεί, ακόμα, την επαναλειτουργία της γραμμής Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα ως σημαντικού μέρους της αναπτυξιακής προοπτικής στην Πελοπόννησο.

Η μία απαίτηση σε σχέση με την άλλη έχει μεγάλη διαφορά. Ο δρόμος είναι ώριμος και με το παραπάνω και έχει καθυστερήσει προκλητικά.

Αντίθετα, ο σιδηρόδρομος στο V της Πελοποννήσου, Πάτρα - Καλαμάτα - Κόρινθος είναι στα αζήτητα. Μόνο κάποιες τουφεκιές ακούγονται, κάτι πυροτεχνήματα αμολιούνται στον αέρα. Κανένας σοβαρός προγραμματισμός.

Για να μην κουράζω, θα υπενθυμίσω την παρουσίαση της μελέτης αναβάθμισης και κανονικοποίησης της γραμμής στον Πύργο, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, που οργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την ΕΡΓΟΣΕ στις 14 Φεβρουαρίου 2016.

Τα συμπεράσματα ήταν: Μόνο το τμήμα Πάτρα - Πύργος και το κομμάτι Κατάκολο - Ολυμπία είναι μελετητικά ώριμα και έτοιμα για δημοπράτηση, όσον αφορά το έργο αναβάθμισης και κανονικοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα. Το τμήμα Πύργος - Καλαμάτα έχει φθάσει στο στάδιο έγκρισης των περιβαλλοντικών μελετών, αλλά είναι άγνωστο πότε και πώς θα ολοκληρωθούν οι μελέτες. Και για τα πρώτα τμήματα η υλοποίηση του έργου είναι αβέβαιη και αμφίβολη, καθώς δεν υπάρχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση και αναζητείται.

Μετά από 3,5 και πλέον χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ούτε καν στα λόγια. Πώς μπορεί μετά απ’ αυτό να πάρει κανείς σοβαρά την υπόθεση του σιδηρόδρομου στο V της Πελοποννήσου;