Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 21:49

Το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει το ψήφισμα μέσω της Αvaaz για να σταματήσει η βίαιη κρατικοποίηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου των θεραπευτικών κοινοτήτων ΚΕΘΕΑ.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης καταργεί το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού ξεσηκώνοντας μέχρι στιγμής σφοδρές αντιδράσεις ενώ γεννά ερωτήματα και μια σειρά από υποθέσεις για την σκοπιμότητά της. Ο δρ. Βασίλης Γκιτάκος, διευθυντής του Οργανισμού, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η εκλεγμένη, εθελοντική διοίκηση του ΚΕΘΕΑ είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του. Και όπως έχει αποδείξει με τη δουλειά και την αδιάλειπτη παρουσία του και στην τοπική κοινωνία το ΚΕΘΕΑ Κύτταρο-Οξυγόνο, αντίστοιχο Οργανισμό δύσκολα θα βρει κανείς στην ελληνική πραγματικότητα.

Το ΚΕΘΕΑ, συμφωνούμε με το διευθυντή του ότι έχει τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα, ανοικτή σχέση με την ελληνική κοινωνία, χρηστή διοίκηση και μια εμπεδωμένη πολιτική διαφάνειας και λογοδοσίας. Δύσκολα κάποιος λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί ποιον κίνδυνο ή ποιες κατεπείγουσες ανάγκες διέγνωσε η κυβέρνηση για να προβεί, μέσα σε μια νύχτα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ειδικά δε, όταν ο τρόπος διοίκησης και λειτουργίας του Οργανισμού είναι αυτός που έχει εγγυηθεί μέχρι σήμερα την επίτευξη του σκοπού του, την ποιοτική, δωρεάν και χωρίς διακρίσεις δημόσια απεξάρτηση και την επανένταξη των ανθρώπων στην κοινωνία.

Οι ηλεκτρονικές υπογραφές σκοπεύουν λοιπόν στην άμεση απόσυρση της αιφνίδιας και αντισυνταγματικής απόφασης της κυβέρνησης να καταργήσει το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, αντικαθιστώντας το άμισθο και εκλεγμένο Διοικητικό του Συμβούλιο με έμμισθο, διορισμένο από την ίδια. Επί 4 δεκαετίες άλλωστε η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ, με τη συμμετοχή και την ψήφο των ίδιων των μελών των θεραπευτικών προγραμμάτων, των γονιών τους, των εργαζομένων και της κοινωνίας των πολιτών, έχει διασφαλίσει την υποδειγματική δημοκρατική λειτουργία και χρηστή διαχείριση του Οργανισμού, εκλέγοντας ένα ΔΣ εθελοντών υπόλογο σε όλους τους παραπάνω και στην ελληνική κοινωνία.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 23:10