Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 15:01

Το στίγμα του... τρελού

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το στίγμα του... τρελού

 


Το κοινωνικό στίγμα και η προκατάληψη, η άγνοια και το έλλειμμα ενημέρωσης καλλιεργούν το φόβο προς τους ψυχικά ασθενείς και τη διαφορετικότητα.

Την περασμένη Πέμπτη γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας και παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής νόσου, δεν είναι τόσο μεγάλο το χρονικό διάστημα που η Ψυχιατρική εντάχθηκε στη σωματική Ιατρική και φτάσαμε στην ίδρυση δομών ψυχικής υγείας μέσα στην κοινότητα.
Σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων κυριαρχούν, δυστυχώς, οι παλιές προκαταλήψεις πως ένας άνθρωπος με ψυχική διαταραχή είναι επικίνδυνος και ότι για να προστατευτεί η κοινωνία θα πρέπει να κλειστεί στο άσυλο. Επίσης, υπάρχει η υπεργενικευμένη άποψη ότι οι ψυχιατρικοί ασθενείς είναι επικίνδυνοι, βίαιοι και ανίκανοι να πάρουν αποφάσεις και να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο.
Τέτοιου είδους προκαταλήψεις οδηγούν στην απομόνωση των ψυχικά ασθενών, στους οποίους η κοινωνία μας ασκεί ένα ιδιότυπο bullying, όπως και δομές της Πολιτείας. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με ψυχικές διαταραχές είναι πολύ περισσότερο θύματα. Θύματα αποκλεισμού, βίας, έλλειψης στέγης, έλλειψης στοιχειωδών παροχών, βίας εντός μεταφορικών μέσων, βίας από την κοινωνία, αλλά και από την Πολιτεία, γιατί συμβαίνει σε μεμονωμένες περιπτώσεις οι κρατικοί φορείς να μην παίρνουν σοβαρά το αίτημα ενός ψυχικά ασθενή.

Στη διαιώνιση των στερεότυπων-προκαταλήψεων συμβάλλουν κομβικά τα μέσα ενημέρωσης, που περνάνε απαξιωτικά ή ρατσιστικά μηνύματα για τις ψυχικές διαταραχές, με τη χρήση και συγκεκριμένων φράσεων που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα, προκειμένου να χαρακτηρίσουν τη συμπεριφορά κάποιου ανθρώπου, ο οποίος ενόχλησε γιατί έκανε κάτι που δεν άρεσε ή, απλά, δεν μπορούμε να τον καταλάβουμε, όπως για παράδειγμα: “αυτός είναι σχιζοφρενής”, “τρελός”, “φρενοβλαβής”, “θεοπάλαβος”. Και η ταχύτητα με την οποία αναπαράγεται η πληροφορία, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς κανέναν έλεγχο ή κριτική επεξεργασία, ενισχύει στον μέσο άνθρωπο την εικόνα ότι οι ψυχικά άρρωστοι είναι κάτι προβληματικοί τύποι, που μόνο μπελάδες μπορεί να προκαλέσουν. Κολλάνε το στίγμα της... τρέλας, που τους κάνει διαφορετικούς, σε κάθε περίπτωση, όμως, η ευθύνη για την καταπολέμηση του στίγματος της ψυχικής νόσου δεν είναι μόνο ατομική, είναι και κοινωνική. Θετικά στην αντιμετώπιση των προκαταλήψεων στην κοινωνία της Καλαμάτας συμβάλλει η λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, ωστόσο χρειάζεται να υπάρχει η διάθεση στήριξης τέτοιων κοινοτικών δομών, όπως και συνέχιση της αποασυλοποίησης των ψυχικά αρρώστων.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 14:06