Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 14:20

Ανοίγοντας δρόμο στον σκοταδισμό

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(12 ψήφοι)
Ανοίγοντας δρόμο στον σκοταδισμό

Δικηγόρος μέσα σε δικαστική αίθουσα εγκαλεί τον μάρτυρα να προσέχει τι λέει γιατί βρίσκονται δημοσιογράφοι στο ακροατήριο. Η εισαγγελέας αντιδρά και ζητάει να παρουσιαστεί ο δημοσιογράφος προειδοποιώντας από έδρας ότι δεν θα ανεχτεί παράνομη ηχογράφηση της δίκης.

Συμπεριφορές όπως αυτή στοχοποιούν τον δημοσιογράφο, τον κηρύσσουν προκαταβολικά ένοχο παράνομης πράξης από τη μία και ύποπτο επιρροής του δικαστηρίου και της κοινής γνώμης για την έκβαση της δίκης από την άλλη. Βέβαια, υπάρχουν και οι χυδαίες επιθέσεις που σκοπεύουν να πλήξουν την ελεύθερη δημοσιογραφία διαβάλλοντας έντεχνα το κύρος του δημοσιογράφου, ο οποίος εκφράζει άποψη με ανθρωπιστικά επιχειρήματα και ουμανιστική διάθεση υπέρ των προσφύγων. Οι επιθέσεις αυτές γίνονται κυρίως από τα ψεύτικα προφίλ στο Facebook (βέβαια υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι το κάνουν επώνυμα χρησιμοποιώντας το όποιο κύρος τους), τα οποία διαχειρίζονται θρασύδειλοι για να μπαίνουν κάτω από άρθρα δημοσιογράφων ενισχύοντας τις ακραίες φωνές. Κι όταν βλέπουν ότι πέρα από ανόητους, οι οποίοι κραυγάζουν με κατάρες και βρισιές κάτω από άρθρα, υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που επιδοκιμάζουν, διαβάλλουν τον δημοσιογράφο ότι πληρώνεται για να κάνει προπαγάνδα.

Επώνυμα ή ανώνυμα, τέτοιου είδους ενέργειες, άλλοτε μελετημένες για να ξεσηκώσουν αναταραχή κι άλλοτε ως... υπερασπιστική γραμμή σε μια αίθουσα δικαστηρίου, υποδαυλίζουν ένα κλίμα μίσους ενάντια στην ελευθερία του λόγου και στο θάρρος της γνώμης, εξαπολύοντας κυνήγι μαγισσών που στοχεύει στον εκφοβισμό δημοσιογράφων και τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης μέσα από τη δυσφήμηση, τη συκοφαντία και τη ρητορική μίσους. Δυστυχώς, περνάμε σε μια εποχή σκοταδισμού, όπου η ελεύθερη σκέψη διώκεται και άποψη στην κοινή γνώμη διαμορφώνει όποιος φωνάξει πιο δυνατά, όποιος έχει τα μέσα και τη δύναμη να σπιλώσει την προσωπικότητα όποιου δεν εξυπηρετεί η γνώμη του, διαδίδοντας πιστευτά ψεύδη.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2019 13:29