Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 18:27

Βάζοντας “STOP” στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Χθες ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης, που φέτος εστίαζε στη συμμετοχή των παιδιών στις ανοικτές τηλεφωνικές γραμμές INHOPE, με στόχο να τερματιστεί η κυκλοφορία υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο.

Στην Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια οι καταγγελίες για υλικό παιδικής κακοποίησης στις ανοικτές τηλεφωνικές γραμμές κινούνται σταθερά στο 23% και οι εν λόγω καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, επιβεβαιώνοντας μέσα από τα στατιστικά στοιχεία του INHOPE την αύξηση των περιστατικών η οποία παρατηρείται σε όλο τον κόσμο. Διαπιστώνεται μάλιστα ότι όσο μικραίνει ο μέσος όρος ηλικίας των παιδιών που έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες, τόσο το πρόβλημα γιγαντώνεται, καθώς το Διαδίκτυο και οι νέες τεχνολογίες έχουν φέρει μια νέα διάσταση στη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών.

Ηδη από το 2007, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε τη Σύμβαση για την Προστασία των Παιδιών Κατά της Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης και της Σεξουαλικής Κακοποίησης, γνωστή και ως Σύμβαση του Lanzarote (Λανθαρότε), ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο που απαιτεί ποινικοποίηση κάθε είδους σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Το 2015, η συνθήκη αυτή συμπληρώθηκε με την εγκαθίδρυση της Ημέρας Τέλους Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών. Παράλληλα, το Συμβούλιο ξεκίνησε την εκστρατεία ONE in FIVE, η οποία πήρε το όνομά της από διαθέσιμα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι περίπου το 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη είναι θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας.

Η έκδοση του 2019 για την Ημέρα Ενάντια στη Σεξουαλική Κακοποίηση Παιδιών επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των παιδιών να σταματήσουν τη σεξουαλική βία, και έχει στόχο να δώσει στα παιδιά «μέσα, χώρο, ευκαιρίες και υποστήριξη για να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων, πολιτικών, προγραμμάτων ή άλλων πρωτοβουλιών με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και της σεξουαλικής κακοποίησης».

 

* Το άρθρο χρησιμοποιεί στοιχεία από τις σελίδες safeLine.gr και SaferInternet4Kids.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 16:02