Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 14:38

Σήμερα να βρουν τρόπο υλοποίησης του αντιπλημμυρικού του “Μορέα”

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Οι πλημμύρες των τελευταίων ημερών και ωρών στο Πήδημα και στον Αγιο Φλώρο υπενθυμίζουν την κορυφαία αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής μέχρι το Πήδημα και το διεθνές αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, που μελετούσε ο “Μορέας”.

Ενα έργο που τους τελευταίους μήνες ξεχάστηκε απ’ όλους, αλλά φαίνεται ο δήμαρχος Καλαμάτας να έχει το νου του, καθώς το έθεσε χθες ως προτεραιότητα στις συναντήσεις του στο υπουργείο Υποδομών.

Είναι το πιο σημαντικό έργο για την περιοχή, για το οποίο υπήρχαν δεσμεύσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων και προς την προηγούμενη δημοτική αρχή της Καλαμάτας, που δεν υλοποιήθηκαν. Και είναι το πιο σημαντικό, γιατί καλύπτει όλες τις περιοχές της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής, που επλήγησαν στις φονικές πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου του 2016.

Το Μάιο του 2018, ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης δίνοντας εντολή στον “Μορέα”, για την εκπόνηση μελετών “για την αντιμετώπιση προβλημάτων από πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές ανάντη και κατάντη της διέλευσης του αυτοκινητόδρομου και εκτός των ορίων του έργου παραχώρησης”, επεσήμανε ότι μεταξύ των θέσεων που θα γίνουν μελέτες, περιλαμβάνονταν: 1) 7 κιβωτοειδείς οχετοί (Ο1, Ο1Α, Ο2, Ο3, Ο4, Ο5, Ο6) και γέφυρα ποταμού Αρι (ΤΕ 03): μετωπικά διόδια Καλαμάτας (Πήδημα), οικισμός Πηδήματος. 2) α) Αεροδρόμιο πόλης Καλαμάτας, περιοχή μεταξύ κυκλικού κόμβου συνδετήριας οδού Σπερχογείας στη συμβολή με την οδό Μεσσήνης - Ασπροχώματος και το αεροδρόμιο. β) Οδός Μεσσήνης - Ασπροχώματος (περιοχή μεταξύ κυκλικού κόμβου συνδετήριας οδού Σπερχογείας στη συμβολή με την οδό Μεσσήνης - Ασπροχώματος και τον ποταμό Αρι). 3) Κιβωτοειδής οχετός Ο27: περιμετρική οδός πόλης Καλαμάτας - ρέμα Βαθιά Λαγκάδα. 4) Γέφυρα ποταμού Νέδοντα (ΤΕ08): περιμετρική οδός Καλαμάτας - ποταμός Νέδοντας. 4) α) Τρεις κιβωτοειδείς οχετοί (Ο29, Ο31, Ο33), περιμετρική οδός Καλαμάτας - ρέματα Ελαφογκρέμι, Λαγκάδα, Καραμπογιάς. β) Κιβωτοειδής οχετός Ο37, περιμετρική οδός - ρέμα Καλαμίτσι. 5) Κιβωτοειδείς οχετοί Ο28, Ο39 και γέφυρα διάβασης ρέματος ΤΕ 03, περιμετρική οδός - ρέματα Πολιτέικο και Κερεζένια.

Με όλα αυτά τα σημεία που έχουν μελετηθεί κι επειδή πρόκειται για έργο αξίας τουλάχιστον 80 εκ. ευρώ, δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Ολοι, δήμος - Δημοτικό Συμβούλιο και κυβέρνηση - κόμματα αντιπολίτευσης να βρουν άμεσα τρόπο υλοποίησης του έργου. Σήμερα, όχι αύριο.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2019 13:15