Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 14:46

Μιλάμε στους εφήβους για το sexting

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Μιλάμε στους εφήβους για το sexting

 

Ας μιλήσουμε για sexting, το επικίνδυνο “παιχνίδι” για εφήβους.

Το sexting, η ανταλλαγή, δηλαδή, φωτογραφιών και βίντεο με αισθησιακό περιεχόμενο, είναι πολύ διαδεδομένο μεταξύ των εφήβων, αλλά και επικίνδυνο, γιατί σε κάποιες περιπτώσεις οι γυμνές φωτογραφίες που οι έφηβοι/ες στέλνουν και δέχονται στο κινητό τους μπορεί να χρησιμοποιηθούν και ως μέσο εκβιασμού. Είναι η πιο σκληρή μορφή bullying, που μπορεί να υποστεί ο έφηβος/η και στη Γραμμή Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ένα στα δύο περιστατικά αφορούν στην παρενόχληση ανηλίκων μέσω sexting.

Οσο για το γιατί οι έφηβοι μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία, από τις πιο συχνές απαντήσεις που οι ίδιοι δίνουν είναι «για πλάκα», «για να τραβήξουν την προσοχή», «επειδή τις πίεσε κάποιο αγόρι» (όταν μιλάμε για κορίτσι) και από την πλευρά των αγοριών «επειδή το κάνουν οι φίλοι του», «για να είναι μες στα πράγματα», «για να είναι δημοφιλής» κ.λπ. Αυτό, ωστόσο, που πολλοί από τους ανηλίκους δεν ξέρουν είναι πως έχει και σοβαρές νομικές διαστάσεις και ότι ανεξάρτητα από τη συναίνεση ή όχι στη διακίνηση των sexts, στις περιπτώσεις που απεικονίζεται ανήλικος, το άτομο που έκανε τη βιντεοσκόπηση, καθώς και όσα άτομα εμπλέκονται στη διακίνηση του υλικού, μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρές νομικές επιπτώσεις. Μια ημίγυμνη ή γυμνή φωτογραφία ενός ανηλίκου ή βίντεο με σεξουαλικό περιεχόμενο που στάλθηκε στο πλαίσιο μιας προσωπικής επικοινωνίας και θα διακινηθεί σε τρίτους, νομικά συνιστά αδίκημα σχετικό με παιδική πορνογραφία.

Η ενημέρωση των γονιών και των ενηλίκων που σχετίζονται με εφήβους (όπως εκπαιδευτικοί) αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ώστε να ενημερώνουν και τους εφήβους για αυτούς τους κινδύνους και παράλληλα να τους δίνουν την ευκαιρία για σωστή χρήση του Διαδικτύου και τη δυνατότητα να συνειδητοποιούν τις συνέπειες των πράξεών τους, ώστε και τα παιδιά να μην ντρέπονται ή να μην φοβούνται να μιλήσουν για ανάλογα θέματα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 06 Δεκεμβρίου 2019 13:57