Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2019 00:04

Με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον η λύση για τα σκουπίδια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

 

 

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ενέκρινε τις απαλλοτριώσεις για την Αρκαδία και τη Λακωνία, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι χώροι όπου προβλέπεται να κατασκευαστούν οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων της ΣΔΙΤ στην Παλαιόχουνη και τη Σκάλα.

Με την απόφαση αυτή εκφράζεται η ελπίδα πως θα προχωρήσει η υπόθεση της οριστικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην πολύπαθη Περιφέρειά μας, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Και αυτό γιατί παρατάξεις των μειοψηφιών έχουν προειδοποιήσει πως θα προχωρήσουν σε προσφυγές. Κάτι που μπορούν να κάνουν σύλλογοι και συντονιστικές επιτροπές, που αντιδρούν σε τοπικό επίπεδο στη χωροθέτηση των μονάδων και τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί.

Και όλα αυτά ενώ η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πιο βρόμικη περιοχή της χώρας και το καλοκαίρι τα σκουπίδια έπνιξαν πόλεις και χωριά, δημιουργώντας εικόνες ντροπής και δυσφήμησης.

Επιχειρώντας να χαμηλώσει τους τόνους, ο περιφερειάρχης αναγνώρισε τη συμβολή της προηγούμενης περιφερειακής αρχής στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, με το διαγωνισμό ΣΔΙΤ και την επιλογή αναδόχου.

Ομως, ήταν τέτοιες οι πρακτικές της που ξεκίνησε πρώτη ως Περιφέρεια στη χώρα τις διαδικασίες της διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ και καταλήξαμε να είμαστε τελευταίοι και καταϊδρωμένοι και οι πιο βρομιάρηδες. Φθάσαμε μετά από τόσα χρόνια να μην έχουμε εξασφαλίσει ούτε τους χώρους, όπου θα γίνουν οι μονάδες.

Αυτές τις πρακτικές της αδιαφάνειας, της ανεπάρκειας, του φαίνεσθαι και των εντυπώσεων, πληρώνει η Περιφέρειά μας και οι πολίτες της. Αν υπήρχε διαφάνεια, πραγματική διαβούλευση, ουσιαστικός διάλογος κι εφαρμογή των καλών πρακτικών (βλέπε Δυτική Μακεδονία), το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων θα είχε μπει στο σωστό δρόμο.

Δεν γίνεται για παράδειγμα για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Κορινθίας, της Αργολίδας και του μεγαλύτερου μέρους της Αρκαδίας να επιλέγεται η Παλαιόχουνη, κάτω από την Τρίπολη. Και η Μεγαλόπολη που είναι δίπλα στην Παλαιόχουνη, θα πηγαίνει τα σκουπίδια της χιλιόμετρα πιο μακριά, στη Μεσσηνία, στην Καλλιρρόη.

Εδώ που έχει φθάσει η υπόθεση της διαχείρισης θα πρέπει με γενναιότητα και με ξεκάθαρες αποφάσεις, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες κι επικοινωνιακά παιχνίδια, να υλοποιηθεί η ΣΔΙΤ με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, την προστασία του περιβάλλοντος και τη φροντίδα για τον πολίτη και τον επισκέπτη της Πελοποννήσου.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2019 23:06