Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019 23:22

Οι δημότες να καταθέσουν τις απόψεις τους για το αύριο της πόλης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

 

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Καλαμάτας είναι πολύ παραπάνω από μια απλή κυκλοφοριακή μελέτη.

Οπως τονίστηκε στην πρώτη διαβούλευση στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, σκοπός του είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας στην Καλαμάτα και η παροχή υψηλής ποιότητας μεταφορών, με έμφαση στο περπάτημα, το ποδήλατο και τη δημόσια συγκοινωνία.

Οι στόχοι του δήμου για τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη, που είναι σύμφωνοι με τις αρχές που έχουν διακηρυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφορούν: 1) Τη μείωση της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου στην πόλη για τις καθημερινές μετακινήσεις. Τη λειτουργία ενός πλήρους, επαρκούς, ανταγωνιστικού προς το Ι.Χ., ελκυστικού και προσιτού οικονομικά συστήματος δημόσιας συγκοινωνίας, φιλικής προς το περιβάλλον. 2) Τη δημιουργία υποδομών για ενθάρρυνση και εξυπηρέτηση των ευάλωτων χρηστών: πεζοί, παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες, ποδηλάτες. 3) Τη δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος μεταφορών και τροφοδοσίας για την εξυπηρέτηση της αγοράς και της οικονομικής ζωής της πόλης. 4) Την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την τήρηση και εφαρμογή όλων αυτών.

Για όλους αυτούς τους λόγους στη διαβούλευση για το ΣΒΑΚ πρέπει να μετέχουμε εμείς, οι πολίτες, οι άνθρωποι που ζούμε στην πόλη. Εμείς που θέλουμε να ζήσουμε σε μια ακόμα καλύτερη κι ελκυστική πόλη, και για μας και για τους επισκέπτες. Οφείλουμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας, τις ιδέες μας, να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας. Να μιλήσουμε σαν να είμαστε ο καθένας από μας δημοτικός σύμβουλος που έχει ευθύνη για τον τόπο του. Να αφήσουμε την γκρίνια και τη μιζέρια της συνεχόμενης κριτικής μας σε πρόσωπα και καταστάσεις. Να δείξουμε ότι οι πολίτες τούτου του τόπου έχουν θετική ματιά, μετέχουν στο διάλογο και θέλουν να συνδιαμορφώσουν μαζί με τους μελετητές και τους αιρετούς ένα σχέδιο για την Καλαμάτα του αύριο. Μια πόλη με δίκτυα πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων, με θέσεις στάθμευσης που θα κρατούν τα αυτοκίνητα μακριά από το κέντρο και τη Ναυαρίνου. Οφείλουμε να πούμε με ξεκάθαρο τρόπο τις ιδέες μας και να απαιτήσουμε από τους ειδικούς να τις μεταφέρουν στην πραγματικότητα, να τις κάνουν πράξη, βάζοντας πάνω απ’ όλα το συμφέρον των πολλών και την προοπτική του τόπου.

Οσο το δυνατόν περισσότεροι θα πρέπει να ανταποκριθούν στην πρόσκληση του δήμου: “Ελα να συμμετάσχεις ενεργά στις διαδικασίες. Να εκφράσεις τις απόψεις σου, τους προβληματισμούς σου, τις ανάγκες σου, γιατί η πόλη σου μπορεί να γίνει καλύτερη, για εσένα, για όλους. Θέλουμε τη γνώμη σας, τις προτάσεις σας, τα σχόλιά σας στο svak.kalamata.gr”.