Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 12:12

Το φαινόμενο της αρνησιδικίας στα δικαστήρια

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Το φαινόμενο της αρνησιδικίας στα δικαστήρια

 

Η ταλαιπωρία πολιτών που αντιμετωπίζουν, με διάφορους τρόπους, το φαινόμενο της αρνησιδικίας στα δικαστήρια πολλές φορές δεν έχει τέλος, γράφει στην “Καθημερινή” η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου.

Η αφορμή αυτή τη φορά για τη δικαστική συντάκτρια στάθηκε υπόθεση που έφθασε στο Διοικητικό Δικαστήριο της Κορίνθου και αφορούσε μια ηλικιωμένη γυναίκα. Η υπόθεση, όπως σχολιάζει η δημοσιογράφος, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μη απονομής δικαιοσύνης και παραβίασης του δικαιώματος των πολιτών να ζητούν και να έχουν έννομη προστασία. Και εξηγεί:

«Η περίπτωση της 83χρονης, που προσέφυγε το 2015 στα διοικητικά δικαστήρια για πρόστιμα που της είχαν επιβληθεί, κατά την κρίση της, παράνομα, προκαλεί πραγματικά το αίσθημα δικαιοσύνης. Η ηλικιωμένη γυναίκα προσέφυγε στα δικαστήρια διότι είχαν βεβαιωθεί από την ΑΑΔΕ φόροι για ένα προικώο ακίνητο που απέκτησε το 1964 και μάλιστα η τοπική εφορία είχε προχωρήσει στην κατάσχεση του λογαριασμού της.

Πριν αναφερθούν τα πραγματικά περιστατικά για την επιβολή των φόρων, η ίδια η απόφαση του δικαστηρίου είναι που προκαλεί. Εκδόθηκε έπειτα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, το 2019 δηλαδή, ενώ η προσφυγή ήταν το 2015, και ήταν η εξής: Απέρριψε την προσφυγή, χωρίς να δικάσει την υπόθεση επί της ουσίας, διότι η δικαστής εντόπισε –μετά την παρέλευση τόσου χρόνου– ότι ο δικηγόρος της ηλικιωμένης είχε καταβάλει παράβολο 100 ευρώ όταν κατέθεσε την προσφυγή, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχει πληρώσει 104,16 λεπτά. Απορρίφθηκε, δηλαδή, το αίτημα για παροχή έννομης προστασίας ενός πολίτη, και μάλιστα ηλικιωμένου, με καθυστέρηση τεσσάρων ετών και για 4,16 ευρώ! Οι καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων είναι πολλές, οι προσπάθειες να περιοριστούν κατά καιρούς αποσπασματικές, αλλά το πρόβλημα, αντί να λύνεται, οξύνεται».

Διδακτικό παράδειγμα για το φαινόμενο της αρνησιδικίας στα ελληνικά δικαστήρια, που αξίζει την αναδημοσίευση.