Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 19:50

Στην μετά κρίσης εποχή

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στην μετά κρίσης εποχή

 

 

Τα προγράμματα διάσωσης τελείωσαν και η Ελλάδα πριν ενάμιση χρόνο επέστρεψε στις αγορές. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα άλλα που ταλανίζουν αυτό τον τόπο και τους ανθρώπους του έπαψαν να υπάρχουν.

Η Ελλάδα, μετά από μια δεκαετή ύφεση στην οικονομία εξακολουθεί να βιώνει την ανθρωπιστική κρίση, ενώ οι άλλες χώρες οι οποίες βγήκαν νωρίτερα από τα μνημόνια επωφελήθηκαν από την τριετή περίοδο ευημερίας, όταν υπήρχε ρευστότητα, ανάπτυξη και χαμηλές ενεργειακές τιμές, ώστε να ανακάμψουν γρήγορα.

Στη Μεσσηνία κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την πραγματικότητα που διαδραματίζεται δίπλα μας: Οι 6.217 οικογένειες (ή 11.912 άτομα) των ωφελούμενων αυτές τις γιορτές από τα επισιτιστικά προγράμματα βοήθειας, αλλά και οι οικογένειες με σοβαρά βιοποριστικά προβλήματα που στήριξε με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και φέτος το κοινωνικό παντοπωλείο των Τριτέκνων Μεσσηνίας, αλλά και το Σωματείο Εθελοντών Μεσσήνης, είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Η ανάγκη για τρόφιμα από οικογένειες που δυσκολεύονται να καλύψουν βασικές ανάγκες πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν αφορά μόνο περιθωριοποιημένες ομάδες, μετανάστες ή ειδικές κατηγορίες πληθυσμού. Ο αριθμός των Ελλήνων (ηλικιωμένοι, μικροσυνταξιούχοι, νέοι άνεργοι, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις) που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά παραμένει δραματικά υψηλός και απαιτεί άμεση ανάληψη κοινωνικής δράσης. Αναγνωρίζουμε ότι αν δεν είχαν αναπτυχθεί και δεν υπήρχαν τα κοινωνικά προγράμματα των δήμων πολύ περισσότερος κόσμος θα βρισκόταν σε αδιέξοδο, ωστόσο αυτά δεν επαρκούν και πλέον υποχρηματοδοτούνται.

Η φτώχεια όμως έχει πρόσωπο, όνομα και διεύθυνση, κι ο χειμώνας είναι μπροστά, χρειάζονται πρωτοβουλίες για να προστατευθούν οι πιο ευάλωτες ομάδες. Οφείλουν λοιπόν όλοι οι φορείς να πράξουν -και να πράξουν άμεσα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 14:25