Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 14:11

Να ολοκληρωθούν τα ξεχασμένα αντιπλημμυρικά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Να ολοκληρωθούν τα ξεχασμένα αντιπλημμυρικά

Τρία σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα στο Δήμο Καλαμάτας χρηματοδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κανένα απ’ αυτά δεν ευτύχησε. Κανένα απ’ αυτά δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν λειτουργεί ούτε το φετινό χειμώνα, ενώ το τρίτο δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

Είναι τα έργα για τα οποία η προηγούμενη κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά και άμεσα στα αιτήματα της προηγούμενης δημοτικής αρχής -μετά τις φονικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2016- και γι’ αυτό ο τέως δήμαρχος και νυν περιφερειάρχης Π. Νίκας είχε εκφράσει τις ευχαριστίες του, προκαλώντας δυσφορία σε τοπικά και κεντρικά στελέχη της ΝΔ.

Τα δύο αντιπλημμυρικά είναι στον εθνικό δρόμο από τη Θουρία έως το Νοσοκομείο και τον Αντικάλαμο, λίγο πριν το ΤΕΙ, και το τρίτο, το άφαντο, στην οδό Σπάρτης από την Παναγίτσα στο Νέδοντα. Το μόνο που μπορεί να ολοκληρωθεί έως τον επόμενο χειμώνα είναι αυτό από το Νοσοκομείο μέχρι το ΤΕΙ.

Σε απάντησή του σε ερώτηση - παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης “Πρότυπος Δήμος” Βασίλη Τζαμουράνη, στο Δημοτικό Συμβούλιο στα τέλη Οκτωβρίου, ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης είχε σημειώσει: “Το έργο από τη Θουρία μέχρι το Νοσοκομείο έχει σταματήσει από το Νοέμβριο του 2018. Απομένει ένα δύσκολο κομμάτι, οι απαλλοτριώσεις που δεν προβλέπονταν. Το δεύτερο αντιπλημμυρικό, συνέχεια από το Νοσοκομείο κι έπειτα, εκτελείται από το ΤΕΙ προς τον ποταμό Αρι. Υπήρχε εκκρεμότητα με την έγκριση της κυκλοφοριακής μελέτης για τον εθνικό δρόμο, ποιος θα μας τη δώσει. Μας έστειλε απάντηση η Αποκεντρωμένη με παρατηρήσεις, με μετατόπιση του Φ300. Για το αντιπλημμυρικό στη Σπάρτης μας ζήτησαν αναβάθμιση της περιβαλλοντικής μελέτης. Αυτή θα πάει μαζί με την οριοθέτηση του Νέδοντα που θα μας δείξει την παροχετευτικότητά του”.

Κοντά 3 μήνες μετά, δεν έχει προκύψει η παραμικρή πρόοδος, δεν υπάρχει θετική εξέλιξη.

Επειδή η αντιπλημμυρική θωράκιση σχετίζεται με την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, η δημοτική αρχή και όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου οφείλουν να βάλουν σε προτεραιότητα την ολοκλήρωση τουλάχιστον των αντιπλημμυρικών έργων από τη Θουρία έως το ΤΕΙ.

Για την παρέμβαση στην περιοχή της Παναγίτσας είναι πιθανό να μην χρειάζεται, αν δρομολογηθεί και υλοποιηθεί το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο με τις μελέτες του “Μορέα”.

Επειδή η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι πάνω απ΄ όλα, το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να ασχοληθεί άμεσα και υπεύθυνα και να δρομολογήσει την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 13:42