Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 15:04

Ο σαφής σχεδιασμός θα βάλει τέλος στα σενάρια για το προσφυγικό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ενα ακόμα σενάριο, το οποίο όμως γρήγορα διαψεύστηκε, είδε χθες το φως της δημοσιότητας για πλάνα δημιουργίας δομής ελεγχόμενης φιλοξενίας προσφύγων σε έκταση στη Μεσσήνη.

Οπως αναμενόταν, το σχετικό δημοσίευμα απασχόλησε τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, με τον δήμαρχο Γιώργο Αθανασόπουλο να ενημερώνει το Σώμα πως ο αρμόδιος υπουργός τον διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, αλλά πρόκειται για παλαιότερο σχεδιασμό, που όμως δεν ισχύει πλέον.

Κατά καιρούς πάντως ανάλογα σενάρια, είτε έχουν βάση είτε όχι, επανέρχονται στο προσκήνιο ξεσηκώνοντας μεγάλη συζήτηση στις τοπικές κοινωνίες, που σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να μην είναι πρόθυμες να συνεργαστούν. Ολο αυτό σε κάποιο βαθμό λειτουργεί στη λογική “ναι φυσικά να φιλοξενήσουμε πρόσφυγες, αλλά όχι στο δικό μας τόπο”.

Από εκεί και πέρα, αυτού του τύπου τα σενάρια περί δημιουργίας δομών σε διάφορα μέρη προφανώς έχουν να κάνουν με εναλλακτικούς σχεδιασμούς της Πολιτείας, στην περίπτωση που το επόμενο διάστημα “σκάσει” μεγάλη αύξηση προσφυγικών ροών, χωρίς ακόμα να έχει προχωρήσει το πλάνο αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Θα ήταν πολύ χρήσιμο αν προσεχώς υπήρχαν ανακοινώσεις για τα πλάνα που υπάρχουν από κυβερνητικής πλευράς ανά φάσεις εξέλιξης του προσφυγικού ζητήματος. Ετσι θα υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος οι τοπικές κοινωνίες να συνειδητοποιήσουν ότι ενδέχεται να κληθούν να συμβάλουν στη φιλοξενία κάποιων ανθρώπων, ενώ θα μπει και ένα φρένο στα διαφόρων τύπων σενάρια.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το προσφυγικό αποτελεί πλέον ζήτημα, που θα εξακολουθήσει να απασχολεί την ελληνική πολιτική και κοινωνική ζωή για αρκετά ακόμα χρόνια, με την εξέλιξή του φυσικά να είναι εν πολλοίς συνάρτηση των διεθνών πολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη... γειτονιά μας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 14:07