Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 13:59

Πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του στρατοπέδου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του στρατοπέδου

 

Είναι αναγκαία η διατήρηση σε λειτουργία του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα» στην Καλαμάτα για στρατιωτικούς σκοπούς και μόνο” επεσήμανε ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, σε επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Με εκείνη την επιστολή του ο δήμαρχος έτρεξε να προλάβει τις φήμες που ήθελαν τότε το στρατόπεδο της Καλαμάτας να φιλοξενεί εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Οι φήμες αυτές δεν έχουν εκλείψει, το αντίθετο μάλιστα, καθώς το προσφυγικό - μεταναστευτικό έχει εξελιχθεί στο πιο σοβαρό εθνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Και όσο οι προσπάθειες να αποσυμφορήσει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα οποία έχουν “πνιγεί” από πρόσφυγες και μετανάστες, δεν προχωρούν και δεν πείθουν, θα... παλεύουμε ενάντια στις φήμες.

Σε όλο αυτό το κλίμα, τοπικοί παράγοντες πιέζουν στο παρασκήνιο τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να επαναλειτουργήσει το στρατόπεδο της Καλαμάτας ως κέντρο νεοσυλλέκτων - για να αποφευχθεί το κακό σενάριο, αυτό που όλοι απεύχονται, να επιλεγεί για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Εχουμε μείνει πίσω, φοβόμαστε τις εξελίξεις και την πραγματικότητα, και περιμένουμε τους άλλους να αποφασίσουν για μας. Και όταν αποφασίσουν, θα τρέχουμε να αντιδράσουμε διαμαρτυρόμενοι πως μας αιφνιδίασαν και δεν δεχόμαστε, όπως όλοι οι άλλοι, να φιλοξενήσουμε πρόσφυγες και μετανάστες. Οφείλουμε να πάρουμε πρωτοβουλία στο δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο, να ανοίξουμε το θέμα και να αρχίσουμε να συζητάμε για το μέλλον και την αξιοποίηση του στρατοπέδου. Γιατί το στρατόπεδο είναι σημαντικός χώρος για το αύριο και την προοπτική ανάπτυξης της πόλης. Και αυτό χωρίς να θεωρούμε ότι δεν πρέπει να συμμετέχουμε στο εθνικό μας χρέος για αποσυμφόρηση των νησιών. Και σε αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Απλά θα υπενθυμίσω ότι στην ερώτησή μας προς τους υποψηφίους δημάρχους την προεκλογική περίοδο “ποια είναι η άποψή σας για την αξιοποίηση των 220 στρεμμάτων που θα ελευθερωθούν στο Στρατόπεδο της Καλαμάτας;” ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος είχε απαντήσει, μεταξύ άλλων: “Εφόσον προκύψει αυτό, τότε οφείλουμε να τον διαχειριστούμε με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα. Θα πρέπει να τεθεί το θέμα σε δημόσια διαβούλευση τόσο στους φορείς όσο και στους δημότες της πόλης, ώστε από τις ζυμώσεις και τις συζητήσεις να αναδειχθούν οι βέλτιστες επιλογές. Είναι γεγονός πως η δυναμική του χώρου δεν είναι μονοσήμαντη, αλλά έχει πολλαπλές συντεταγμένες, όπως η τουριστική, οικολογική, πολεοδομική, αθλητική, πολιτιστική κ.ά.”.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020 14:04