Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 16:30

Η οδύσσεια ίδρυσης ενός κοινωνικού συνεταιρισμού

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η οδύσσεια ίδρυσης ενός κοινωνικού συνεταιρισμού

Ενα ελπιδοφόρο βήμα σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της επαγγελματικής απασχόλησης - αποκατάστασης ατόμων με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες είναι η δημιουργία και στη Μεσσηνία ενός ΚοιΣΠΕ - Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης.

Το προηγούμενο διάστημα το καταστατικό τού υπό σύσταση ΚοιΣΠΕ πήρε την έγκριση από το Πρωτοδικείο και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας. Κι αφού ιδρυθεί ο κοινωνικός συνεταιρισμός, θα μπορούν να βρίσκουν δουλειά, μέσα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον, άτομα με αυτισμό, με ψυχικές ασθένειες, με νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down ή άλλες περιπτώσεις. Ηδη, ένας τέτοιος κοινωνικός συνεταιρισμός έχει ιδρυθεί στην Πάτρα, έχει χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα και έχει λειτουργήσει και αποδώσει.

Η συζήτηση για τη δημιουργία στην Καλαμάτα ενός ΚοιΣΠΕ ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2017 με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό, αναγνωρίζοντας την ανάγκη ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα για απασχόληση. Τότε, εκπρόσωποι φορέων, αλλά κυρίως αρκετοί επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας, συντάχθηκαν στην προσπάθεια αυτή για να προχωρήσουν όλοι μαζί. Βέβαια, η καθυστέρηση με το γραφειοκρατικό κομμάτι των δικαστηρίων για την έγκριση και δημοσίευση του καταστατικού, απογοήτευσε πολλούς από τους οραματιστές του κοινωνικού συνεταιρισμού, αλλά και τους ίδιους τους ωφελούμενους, οι οποίοι μπήκαν σε μια διαδικασία προσμονής για κοινωνική ενεργοποίηση και αυτονόμηση. Και τώρα είναι και το υπουργείο που πρέπει να πάρει έγκριση... Το δύσκολο λοιπόν κομμάτι είναι πώς ξεπερνιούνται από εδώ και πέρα οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ποιοι, μετά τόσες ματαιώσεις, θα έχουν την ενέργεια και το ζήλο να το “τρέξουν”. Γιατί χρειάζεται εθελοντική υποστήριξη από πολλά άτομα για να έχει αποτέλεσμα ένας ΚοιΣΠΕ, ώστε να εκπληρώσει την προοπτική λειτουργίας του και τα άτομα που θα δουλεύουν σε αυτόν να βγουν από την απομόνωση.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 13:35