Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010 01:57

Γι’ αυτό δεν πάμε μπροστά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τον Tonino Carotone απόλαυσαν όλοι όσοι βρέθηκαν την Πέμπτη το βράδυ στο "Luna Lounge". H Στοά Βαρβουτσή ήταν ασφυκτικά γεμάτη, ενώ πολύς κόσμος βρέθηκε και στον πεζόδρομο της Αριστομένους, όπου παρακολουθούσε την συναυλία ενός εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της διεθνούς gypsy punk/ ethnic μουσικής σκηνής. Αναμφισβήτητα και ασχέτως από τα μουσικά ακούσματα και τις προτιμήσεις του καθενός, η παρουσία του συγκεκριμένου καλλιτέχνη -και με δεδομένο ότι η Καλαμάτα είναι από τις ελάχιστες ελληνικές πόλεις πλην της Αθήνας όπου ο Carotone θα πραγματοποιήσει ζωντανές εμφανίσεις- είναι από μόνη της μεγάλο γεγονός για την καλλιτεχνική ζωή της πόλης. Κοινό όλων των ηλικιών και άνθρωποι που πιθανώς δεν περίμενες να τους δεις σε μία τέτοια εκδήλωση, επέλεξαν να περάσουν το βράδυ τους ακούγοντας τον Tonino Carotone. Και μέσα σε όλα κάποιοι από τους κατοίκους (;) της γύρω περιοχής ενοχλήθηκαν καλώντας την Αστυνομία να επέμβει. Και πραγματικά μπροστά σε αυτό το θέαμα αναρωτήθηκα πόσοι μπορεί να είναι οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή του πεζόδρομου της Αριστομένους και σε ποιο βαθμό μπορεί να ενοχλήθηκαν τη στιγμή που δεν υπήρχαν ηχητικές εγκαταστάσεις εκτός στοάς; Η Αστυνομία βεβαίως ανταποκρίθηκε στο "κάρφωμα" ακολουθώντας πιστά το γράμμα του νόμου. Αλλά μήπως θα έπρεπε να είμαστε και λίγο ευέλικτοι όταν σε μία πόλη, η οποία παρά το γεγονός ότι έχει σημαντικό καλλιτεχνικό παρελθόν και άτομα με έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες, έχει... κατηγορηθεί -και όχι άδικα- για στασιμότητα ακόμα και "μούχλα" στην διοργάνωση μουσικών εκδηλώσεων που ξεφεύγουν από τα στενά τοπικά όρια; Και μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση καλούμε για οποιονδήποτε λόγο την Αστυνομία να ελέγξει την νομιμότητα μίας εκδήλωσης που σε κάθε περίπτωση αποτελεί κέρδος πάνω από όλα για την πόλη. Και μπορεί το περιστατικό αυτό να μην έγινε αντιληπτό από τον καλλιτέχνη, ο οποίος εκείνη την ώρα τα έδινε όλα πάνω στη σκηνή, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι τέτοιες καταστάσεις δεν μας τιμούν καθόλου και όσο αυτές συνεχίζονται δεν θα πάμε μπροστά.

Από τη συγκεκριμένη βραδιά πάντως διεφάνη και κάτι άλλο αρκετά σημαντικό. Η δυναμική που έχει ένα μεγάλο μέρος της πόλης και η ανάγκη για την διοργάνωση ακόμα περισσότερων ανάλογων εκδηλώσεων είτε από ιδιώτες, είτε από το Δήμο Καλαμάτας. Αλλωστε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου ταξιδεύει στην Αθήνα για να παρακολουθήσει μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες, γιατί ακριβώς πολύ σπάνια έχει την ευκαιρία να ακούσει κάτι διαφορετικό από τις επιλογές ενός dj, όσο καλός και αν είναι αυτός. Ας καταλάβουμε ότι η Καλαμάτα, η πόλη με τα αμέτρητα συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι πολλών ελληνικών πόλεων, θα κρατήσει τον κόσμο της δίνοντας βάση σε πράγματα μικρά αλλά σημαντικά. Αλλωστε οι λεπτομέρειες είναι αυτές που συνήθως κάνουν τη διαφορά.

Υ.Γ.: Δεν είδα κανέναν να κάλεσε την Αστυνομία όταν τα μεσημέρια πριν τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών γίνονταν προετοιμασίες για τις κεντρικές ομιλίες υποψηφίων δοκιμάζοντας τα ηχητικά σε όλες τις εντάσεις. Και καλά έκαναν γιατί αυτό είναι μέρος της Δημοκρατίας. Αλλά μην γινόμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως σε ό,τι διαφορετικό συμβαίνει στην πόλη.

Του Δημήτρη Πλεμμένου

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011 12:44