Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2012 13:05

Τα φυσικά φαινόμενα δεν κάνουν διακρίσεις σε χώρες και οικονομίες!

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται χθες και σήμερα ολόκληρη η χώρα ενάντια στα νέα μέτρα που τίθενται απόψε προς ψήφιση. Δικαιωματικά το συγκεκριμένο θέμα βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας των τελευταίων ημερών. Υπάρχουν όμως και ορισμένα ζητήματα, τα οποία θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν τη ζωή μας, είτε περάσουν τα μέτρα, είτε όχι. Είτε πάρουμε τη δόση, είτε όχι. 

Προ ημερών στην Καλαμάτα έλαβαν χώρα διήμερες εκδηλώσεις για την αντισεισμική προστασία με αποκορύφωμα την μεγάλη και εντυπωσιακή άσκηση διάσωσης μετά από σεισμό από το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας. Στη μνήμη αρκετών ήρθαν οι τραγικές στιγμές που ακολούθησαν τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986 στην Καλαμάτα. Αλλοι πάλι αναρωτήθηκαν με καχυποψία μήπως η άσκηση και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις συνδυάζονται με κάποιο σεισμικό φαινόμενο, το οποίο περιμένουν οι επιστήμονες και αποφάσισαν να προετοιμάσουν τους πολίτες. Αντίδραση λογική, αν αναλογιστούμε ότι ο φόβος είναι ανθρώπινο συναίσθημα και πολλές φορές λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα με τη λογική. Για να ξεκαθαρίσουμε πάντως τα πράγματα ακόμα κι αν σε επιστημονικό επίπεδο υπήρχαν ενδείξεις για κάποιο σεισμό στην Μεσσηνία ή στην ευρύτερη περιοχή ορθώς θα πραγματοποιούνταν διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες για να προετοιμάσουν τον κόσμο και σε καμία περίπτωση δεν θα έβγαιναν να φωνάζουν δημοσίως “Σεισμός, σεισμός”. 

Θα δανειστώ μία φράση του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας πύραρχου Βασίλη Καπέλιου, ο οποίος προσφάτως στην εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο σημείωσε ότι οι φυσικές καταστροφές όπως ο σεισμός δεν κάνουν διαχωρισμούς σε αναπτυγμένες και μη χώρες φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τυφώνα “Σάντι” στις ΗΠΑ.

Ας μην ζούμε λοιπόν με το φόβο του σεισμού, αλλά με την έννοια του σεισμού. Ας ενημερωνόμαστε διαρκώς με έμφαση στις νεαρές ηλικίες. Τα ευχολόγια να μην ξαναγίνει μεγάλος σεισμός φυσικά δεν μπορούν να έχουν κανένα αποτέλεσμα, αφού η φύση βρίσκεται σε κίνηση και δεν θα σταματήσει να λειτουργεί. Σωστές κατασκευές, ετοιμότητα των αρμόδιων υπηρεσιών και αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών να είναι η απάντηση στο φόβο!