Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 19:46

Περί σεναρίων απόκρυψης και συνωμοσίας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Περί σεναρίων απόκρυψης και συνωμοσίας

 

 

Σύγχυση υπάρχει τα τελευταία 24ωρα γύρω από τον ακριβή αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη Μεσσηνία.

Οπως γνωρίζουμε τα επισήμως επιβεβαιωμένα από το Νοσοκομείο Καλαμάτας κρούσματα είναι 3. Ενας γιατρός και μία νοσηλεύτρια από το προσωπικό της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθώς και ένας ακόμα 60χρονος, που επέστρεψε στην πόλη από την Ταϊλάνδη έχοντας συμπτώματα και ουσιαστικά αμέσως απευθύνθηκε στο τοπικό νοσοκομείο.

Μέχρι πριν λίγες ημέρες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανέβαζε τα κρούσματα της Μεσσηνίας σε 5 και πλέον από το απόγευμα της Κυριακής έχουν γίνει 7. Πώς όμως εξηγείται κάτι τέτοιο;

Από το Νοσοκομείο Καλαμάτας εξακολουθούν να επιβεβαιώνουν 3 κρούσματα κορονοϊού. Τα υπόλοιπα 4 προφανώς αφορούν κατοίκους Μεσσηνίας, που έχουν ασθενήσει, αλλά για κάποιο λόγο έχουν απευθυνθεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα άλλης περιοχής της χώρας, από όπου μάλιστα εστάλη για ανάλυση και το δείγμα.

Ετσι μπορεί στατιστικά ο αριθμός των κατοίκων Μεσσηνίας που νοσούν να είναι 7, αλλά επί της ουσίας από το Νοσοκομείο Καλαμάτας έχουν περάσει μόνο τα 3.

Ολο αυτό μέχρι να αποσαφηνιστεί, πυροδότησε πάσης φύσεως σενάρια του τύπου “γιατί τα κρύβουν”, “γιατί δεν τα γράφετε” κ.λπ. Με υπονοούμενα δηλαδή ότι όντως υπάρχουν περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα, γνωστά στο Νοσοκομείο, τα οποία είτε από εκεί τα κρύβουν, είτε ότι τα μέσα ενημέρωσης τα γνωρίζουν και δεν τα λένε.

Είναι δεδομένο ότι οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι από πολλές πλευρές ακραίες, και τέτοιες μπορεί να είναι οι αντιδράσεις πολλών. Το να πιστεύεις όμως ότι υπάρχουν σοβαρά δεδομένα, που δολίως αποκρύπτονται για οποιονδήποτε λόγο, τότε η κατάσταση ξεφεύγει και θα πρέπει επί σοβαρών καταγγελιών ο πολίτης να απευθυνθεί στις εισαγγελικές αρχές.

Η ενημέρωση γενικότερα, αλλά και σε περιόδους σαν κι αυτή που διανύουμε, είναι πολύ σημαντική και έτσι οι πολίτες θα πρέπει να είναι σε θέση να επιλέξουν για το σκοπό αυτό μέσα που θα τα εμπιστεύονται. Κανένας δημοσιογράφος δεν είναι ειδικός για να ενημερώσει από μόνος του για ιατρικά και επιστημονικά εν γένει ζητήματα. Για αυτό και στα σοβαρά ρεπορτάζ ζητείται η άποψη και η θέση εγνωσμένης αξίας επιστημόνων, που φέρουν την απόλυτη ευθύνη για όλα όσα μεταφέρουν σε αναγνώστες, τηλεθεατές, ακροατές και γενικότερα χρήστες των μέσων ενημέρωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 31 Μαρτίου 2020 16:57