Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 18:53

Η ενίσχυση του Τύπου που ξεχάστηκε

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Από ρεπορτάζ έγκυρης ιστοσελίδας: «Εξηγήσεις για την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει 11 εκ. ευρώ στα Μέσα Ενημέρωσης για την ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τον κορονοϊό δίνει με έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή ο Στέλιος Πέτσας

. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην απάντησή του υπογραμμίζει ότι η “σχετική επιτυχία των προληπτικών μέτρων” που έχουν ληφθεί οφείλεται “και στους παρακάτω δυο άξονες: Μένουμε σπίτι παρά την αναπόφευκτη κόπωση, και συνεχίζουμε να επικοινωνούμε τη σημασία που έχει η υπεύθυνη, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση”. Τονίζει ότι "αυτό δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στο φιλότιμο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των εργαζομένων σε αυτά. Εχουμε ευθύνη ως οργανωμένη Πολιτεία να διαμορφώσουμε μια επαγγελματική εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης”».

Επειδή έχει γίνει πολύς ντόρος γι’ αυτά τα 11 εκ. ευρώ και ο κόσμος αντιδράει και κάνει λόγο για διαπλοκή και ευνοϊκή μεταχείριση των μέσων ενημέρωσης, σε μια περίοδο που οι αντοχές και οι οικονομικές των πολιτών δοκιμάζονται σκληρά, θα θυμίσω ότι η κυβέρνηση κάτι χρωστάει στον έντυπο Τύπο. Και αυτό που του χρωστάει είναι πολύ σημαντικό. Αν το υλοποιούσε, θα στήριζε πραγματικά τον Τύπο, εργοδότες κι εργαζόμενους, και κανένας δεν θα μπορούσε να τη λοιδορήσει ή να την κατηγορήσει.

Είναι το 4ετές πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου, που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και -αν γνωρίζω καλά- με τη στήριξη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Εκείνο που επιχείρησε να υλοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ αρχικά με τις εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας και τα θαλάσσωσε. Και μπρος στις αντιδράσεις και την κατακραυγή το πήρε πίσω και μετέθεσε για φέτος ή από φέτος την υλοποίησή του.

Το πρόγραμμα αυτό που θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα, αγνοείται. Και ήταν ένα πρόγραμμα στο οποίο είχαν συμφωνήσει ενώσεις εκδοτών και συντακτών. Γιατί πέρα από τα χρήματα και την οικονομική ανάσα που έδινε, διασφάλιζε τις θέσεις εργασίας, τους δημοσιογράφους που τα 10 χρόνια της κρίσης και των μνημονίων έχουν “ματώσει” κι έρχεται ο κορονοϊός να τους αποτελειώσει.

“Στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο να τεθεί σε ισχύ εντός των πρώτων μηνών του 2020” είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για το πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου.

Αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο οφείλει να παρουσιάσει και να υλοποιήσει η κυβέρνηση, με την ελπίδα να έχει διάρκεια και να προστατεύει τις θέσεις εργασίας. Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν ανάγκη από δωράκια και χάρες.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 08 Απριλίου 2020 18:58