Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 18:40

Η υγεία, η οικονομία και οι ψίθυροι για εκλογές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

“Αν τώρα καταργήσουμε τα μέτρα, σε 15 μέρες θα δούμε τις συνέπειες αυτών των πραγμάτων... Θέλει προσοχή. Δεν πρέπει να δούμε φαινόμενα συγχρωτισμού” ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωση το απόγευμα του Σαββάτου.

Αναμφισβήτητα τα δεδομένα στην Ελλάδα είναι αρκετά αισιόδοξα, εάν κάποιος κάνει συγκρίσεις με αρκετές χώρες του εξωτερικού. Αλλά το κακό δεν θέλει πολύ να γίνει, γι’ αυτό απαιτείται εγρήγορση για κάποιες εβδομάδες ακόμα.

Οσο αισιόδοξα όμως είναι πιθανόν τα σενάρια για το κομμάτι της υγείας, τόσο θολά παραμένουν ακόμα τα σενάρια στον τομέα της οικονομίας: εκεί που το πραγματικό αποτύπωμα του κορονοϊού δεν θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες, αλλά τους επόμενους μήνες. Και εδώ είναι πλέον κομβικός ο ρόλος του κράτους, στο να μπορέσει έγκαιρα να διαβλέψει τι έρχεται και να δημιουργήσει την “ομπρέλα” που απαιτείται για να προστατεύσει πάσης φύσεως εργαζομένους και επαγγελματίες.

Πρόκειται φυσικά για ένα διεθνές φαινόμενο, και δεν αφορά μόνο την ελληνική οικονομία. Αλλά στη δική μας περίπτωση υπάρχει μεταξύ άλλων μία πολύ σημαντική ιδιορρυθμία. Το γεγονός ότι “καπάκι” μετά την πολύχρονη οικονομική κρίση και τη λεγόμενη “εποχή των μνημονίων”, έρχεται η κρίση του κορονοϊού να αποτελειώσει ό,τι είχε απομείνει όρθιο και προσπαθούσε να ορθοποδήσει.

Μέσα σε όλο αυτό, τα τελευταία 24ωρα έχουν αρχίσει να “σκάνε” σενάρια πρόωρων εκλογών για το φθινόπωρο, τα οποία μόνο πολιτικό όφελος και χρησιμότητα μπορούν να έχουν και τίποτα άλλο. Φανταστείτε συνδυαστικά σε όλο αυτό που ζούμε, να έχουμε και μία προεκλογική περίοδο στα τέλη του καλοκαιριού. Τα πράγματα, όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, θα παγώσουν κι άλλο, χωρίς να υπάρχει για την κοινωνία ένα προφανές όφελος.

Από πολιτικής πλευράς φυσικά, είναι σίγουρο ότι όσο απομακρυνόμαστε από το σημερινό διάστημα, ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας από υγειονομικής πλευράς θα ξεχνιέται, και στο προσκήνιο για πολύ καιρό θα παραμένει η οικονομική κατάσταση. Κάτι που εκτιμάται ότι δεν ευνοεί την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά αυτό ας μη λειτουργήσει επιπλέον επιβαρυντικά.

Η ανησυχία του κόσμου για την επόμενη ημέρα και το αβέβαιο οικονομικό σκηνικό μόνο καλό φυσικά δεν μπορεί να φέρει και στην υγεία. Γι’ αυτό τώρα, που όπως φαίνεται σταδιακά οδεύουμε στο... σβήσιμο της πρώτης φάσης του κορονοϊού, τα μέτρα που θα ληφθούν στην πορεία θα πρέπει να είναι τέτοια, που θα σώσουν οτιδήποτε σώζεται, αφήνοντας στο περιθώριο για τώρα τους όποιους πολιτικούς κραδασμούς.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 18:07