Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 17:19

Ανοιχτό πρόβλημα η κατάσταση του κεντρικού αγωγού ύδρευσης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

«“Είχε τα χάλια του ο 600άρης τροφοδότης αγωγός που υδροδοτεί την Καλαμάτα από το Πήδημα” δήλωσε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, αναφερόμενος στην πολύωρη διακοπή νερού που ταλαιπώρησε τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα την Κυριακή της Αποκριάς».

Αυτό ανέφερε ρεπορτάζ της “Ε” από το 2012, όταν ξανά με αφορμή προγραμματισμένες εργασίες στο δίκτυο η πόλη και η ευρύτερη περιοχή είχαν μείνει χωρίς νερό για πάρα πολλές ώρες, ταλαιπωρώντας τότε κατοίκους αλλά και επισκέπτες, που είχαν βρεθεί στην πόλη για τις Απόκριες. Πέρασαν από τότε 8 χρόνια και ο κεντρικός αγωγός χρόνο με το χρόνο παλιώνει και γίνεται ουσιαστικά πιο αναξιόπιστος για την κάλυψη των αναγκών της πόλης. Φθάσαμε λοιπόν στη διακοπή υδροδότησης (Κυριακή - Δευτέρα), που αποκάλυψε για μία ακόμα φορά την αναγκαιότητα αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού που έφθασε πάνω - κάτω τα 40 έτη, αλλά και του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, μέρος του οποίου είναι εγκατεστημένο εδώ και δεκαετίες.

Οι διαδικασίες για την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού, που από τις πηγές Πηδήματος υδροδοτεί Καλαμάτα και Μεσσήνη, έχουν ξεκινήσει και ήδη υπάρχει προσωρινός μειοδότης. Μέχρι να αρχίσει πάντως το έργο υπάρχει δρόμος και ακόμα περισσότερος μέχρι να ολοκληρωθεί, καθώς έχει συμβατικό χρόνο 24 μήνες με σκοπό την εξυπηρέτηση 150.000 κατοίκων των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και της παραλιακής ζώνης της Δυτικής Μάνης. Μέχρι τότε ας ελπίσουμε τα αναγκαία “μπαλώματα” να κρατήσουν την κατάσταση. Και οι όποιες βλάβες, που υπήρχαν, υπάρχουν και θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, να έχουν περιορισμένο χαρακτήρα και άμεση επιδιόρθωση και να μην παίρνουν τέτοια έκταση, όπως τώρα που η διακοπή άγγιξε τις 30 ώρες.

Σε πολιτικό επίπεδο, εκ των πραγμάτων το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης βαρύνει την προηγούμενη δημοτική αρχή, που διοίκησε για χρόνια την Καλαμάτα και άφησε εκκρεμές ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για την πόλη. Η σημερινή δημοτική αρχή οφείλει πλέον μετά την... καμπάνα της πολύωρης διακοπής να επισπεύσει κατά το δυνατόν τις διαδικασίες για να προληφθούν τα χειρότερα

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 17:06