Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 15 Μαϊος 2020 19:36

Είναι ευκαιρία να τολμήσουμε τις πεζοδρομήσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Η Κοινότητα Καλαμάτας τόλμησε και έδειξε το δρόμο. Πρότεινε την πεζοδρόμηση δρόμων του κέντρου της πόλης και της οδού Ναυαρίνου, έστω και με προσωρινή ρύθμιση, για το φετινό καλοκαίρι.


Για να μην είμαστε άδικοι το δρόμο έχουν δείξει και επικεφαλής παρατάξεων των μειοψηφιών, που έχουν ζητήσει πεζοδρομήσεις στα δύο τελευταία Δημοτικά Συμβούλια με τηλεδιάσκεψη. Η δημοτική αρχή, όμως, είναι, ακόμα, επιφυλακτική, διστάζει, δεν το πιστεύει.
Είναι ευκαιρία τώρα, που με τα μέτρα της πανδημίας ο κόσμος έμαθε να περπατάει και να χρησιμοποιεί πιο πολύ το ποδήλατο. Η εικόνα της Παραλίας τις τελευταίες ημέρες είναι εικόνα Αυγούστου, αλλά και η πλατεία δεν πάει πίσω. Η εικόνα αυτή, η νέα πραγματικότητα πρέπει να αξιοποιηθεί.
Οφείλει η δημοτική αρχή να ανοίξει τα αυτιά και τα μάτια της, να αρπάξει την ευκαιρία. Σε αυτό καθοριστικός είναι και ο ρόλος των επαγγελματιών, των καταστηματαρχών υγειονομικού ενδιαφέροντος. Είναι κρίσιμη η πίεσή τους προς τη δημοτική αρχή. Οφείλουν να δράσουν με ανοιχτό πνεύμα, να δουν ότι το συμφέρον τους συμβαδίζει με τις πεζοδρομήσεις και την επέκταση των ποδηλατόδρομων. Ετσι θα βρεθεί περισσότερος χώρος για τραπεζοκαθίσματα, για ανάπτυξη της δραστηριότητάς τους, για έσοδα που τα έχουν ανάγκη.
Ας αντιληφθούν ότι δεν είναι οι καλύτεροι πελάτες τους οι κάγκουρες, αυτοί που βολτάρουν στη Ναυαρίνου με την κούρσα ή τη μηχανή για να πουλήσουν μούρη. Ας απαιτήσουν να εφαρμοστεί πιλοτικά, πειραματικά η πεζοδρόμηση, για να διαπιστώσουν ότι η Παραλία τότε θα γίνει πιο ελκυστική και θα φέρει περισσότερο κόσμο, που θα μείνει για να την απολαύσει. Και ο κόσμος αυτός είναι εν δυνάμει πελάτες.
Ας δουν το παράδειγμα της πεζοδρόμησης της Αριστομένους, ας ρωτήσουν τους εμπόρους του πεζόδρομου, αν ξέχασαν τις αντιδράσεις τους. Η νέα ελκυστική πραγματικότητα έχει φέρει την καθολική αποδοχή.
Ας ρισκάρει η πόλη, ας δοκιμάσει η δημοτική αρχή. Ολοι θα κερδίσουμε. Το συνιστούν και οι επιστήμονες, οι ειδικοί, ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων. Οταν προτείνει την εποχική ή εκ περιτροπής απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων σε κεντρικές οδούς (ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές), κάτι παραπάνω θα ξέρει.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Μαϊος 2020 19:27