Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 18 Μαϊος 2020 17:36

Ας ακούσουμε τι έχουν να πουν οι γονείς

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ας ακούσουμε τι έχουν να πουν οι γονείς

Σήμερα ανοίγουν τα σχολεία για χιλιάδες μαθητές, όμως ο εγκλεισμός για τα παιδιά με αναπηρίες και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, τα οποία φοιτούν σε Ειδικά Σχολεία, συνεχίζεται.

Και τι σημαίνει εγκλεισμός γι' αυτά τα παιδιά; Σημαίνει ότι αλλάζει τελείως το πρόγραμμα και η ρουτίνα τους. Τα παιδιά παρουσιάζουν παλινδρομήσεις σε πολλά θέματα συμπεριφοράς και συνηθειών τους - ενώ δεξιότητες που πολλές φορές έχουν κατακτηθεί με αγώνα για αυτά και την οικογένειά τους χάνονται. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι συμπεριφορές που τα κρατούσαν στάσιμα και τα εμπόδιζαν να προοδεύσουν, τις οποίες είχαν δουλέψει με ειδικούς και ξεπεράσει, τώρα επανέρχονται. 

Ποιος λοιπόν θα νοιαστεί, ρωτάνε οι γονείς, αν όχι το υπουργείο Παιδείας, για το τι θα γίνει από δω και πέρα; Ηδη έχουν χαθεί δύο μήνες σχολείου και έχουν σταματήσει τα προγράμματα στις εξωσχολικές δομές. Κι όμως γι' αυτά τα παιδιά είναι ουσιώδες να έχουν πρόγραμμα και να μην χάνουν επαφή με την καθημερινή ρουτίνα και εκπαίδευσή τους, οπότε δεν επαρκεί ένα “αναμένουμε τις εξελίξεις” στους γονείς τους.
Η Ειδική Αγωγή δεν είναι απλά και μόνο ζήτημα παιδείας. Είναι και θεραπεία, γιατί τα Ειδικά Σχολεία είναι τα θεραπευτήρια των παιδιών. Κι οι γονείς ζητούν επιτακτικά από το υπουργείο Παιδείας ένα πλάνο επαναλειτουργίας των Ειδικών Σχολείων και της Ειδικής Αγωγής. Οι ίδιοι ενώνουν τις φωνές τους και συσπειρώνονται σε συλλόγους προτείνοντας μεταξύ άλλων την προσέλευση μειωμένου αριθμού παιδιών ανά τάξη. Αλλωστε, ιδίως στην περιφέρεια, ο αριθμός των παιδιών στις τάξεις δεν είναι τόσο μεγάλος, ούτε απαγορευτικός για να μην μπορεί να υπάρξει ένα σχεδιασμός τέτοιος, που θα αποτρέπει το συγχρωτισμό. Επίσης προτείνουν την εκ περιτροπής διδασκαλία με μειωμένες μέρες προσέλευσης, όπως ακριβώς και στα υπόλοιπα σχολεία. Αλλά και ο καιρός προσφέρεται για εξωτερικά μαθήματα, που θα μπορούσε να είναι μια άλλη λύση για την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία τους.
Λύσεις άλλωστε υπάρχουν, υποστηρίζουν οι γονείς, αυτό το οποίο δεν φαίνεται ότι υπάρχει είναι οργάνωση και μέριμνα από πλευράς Πολιτείας. Ενώνουν λοιπόν τις φωνές τους και μας φωνάζουν ότι η Ειδική Αγωγή δεν είναι μόνο παιδεία, είναι θεραπεία, και ζητούν από τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας να τους πουν το σχέδιό τους, αλλά, προπάντων, να τους ακούσουμε.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Μαϊος 2020 17:43