Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 19 Μαϊος 2020 20:11

Η “πιλοτική” πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου θα δείξει πράγματα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τα πατήματά της προσπαθεί να βρει δειλά-δειλά η αγορά μετά το δίμηνο lockdown και τις αλυσιδωτές συνέπειες, που αυτό είχε στην οικονομία.

Μετρώντας αντίστροφα για την επανέναρξη της δραστηριότητας στο χώρο της εστίασης, η συζήτηση για την πρόσκαιρη ανακατανομή των κοινόχρηστων χώρων ως ένα μέτρο ενίσχυσης του συγκεκριμένου κλάδου, είναι... ζεστή.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν έχει αρχίσει να συζητείται εντόνως η πιθανότητα προσωρινών πεζοδρομήσεων συνδυαστικά με τη διεύρυνση του χώρου τραπεζοκαθισμάτων, όπου αυτό είναι εφικτό.
Ας σταθούμε πρωτίστως στο κομμάτι της διεύρυνσης του δικτύου πεζοδρόμων, που στην πόλη της Καλαμάτας διαχρονικά συζητείται, αλλά όταν η συζήτηση φτάνει στην ουσία, κανείς δεν τολμά να διαχειριστεί την “καυτή πατάτα”.
Εστω και τώρα όμως, εν μέσω ειδικών συνθηκών ελέω πανδημίας, ίσως ήρθε η ώρα για την πόλη της Καλαμάτας να προχωρήσει σταδιακά σε ένα πείραμα, τα αποτελέσματα του οποίου τα επόμενα χρόνια μπορεί να αποδειχθούν... χρυσός.
Ηδη τόσο από την πλευρά της Κοινότητας Καλαμάτας, όσο και από δημοτικές παρατάξεις, έχει πέσει σοβαρά στο τραπέζι η πιθανότητα προσωρινής και παράλληλα πιλοτικής πεζοδρόμησης μέρους της οδού Ναυαρίνου, για τη διευκόλυνση τόσο των πολιτών, που περιδιαβαίνουν, όσο και της ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, στο πλαίσιο που αναφέρθηκε παραπάνω.
Η λέξη-κλειδί πάντως είναι το “πιλοτική”, καθώς σε ενδεχόμενη τέτοια εφαρμογή θα είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να βγουν συμπεράσματα για όλο αυτό που συζητάμε επί χρόνια και αρκετούς τους φοβίζει: η ολική ανάπλαση της Ναυαρίνου και η πεζοδρόμησή της.
Οσο και αν χωρίς τη διάνοιξη της Κρήτης δεν μπορεί να βγουν πλήρη συμπεράσματα, ακόμα και σε αυτή τη φάση μία πιλοτική εφαρμογή πεζοδρόμησης μπορεί να δείξει πράγματα, αλλά και να πείσει ορισμένους επαγγελματίες ότι μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν.
Το αντίστοιχο παράδειγμα της Αριστομένους δεν είναι και πολύ μακρινό.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 19 Μαϊος 2020 18:39