Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010 21:51

Υπάρχει λύση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τη διοικητική αποβολή των τσιγγάνων από δημοτικούς χώρους στην περιοχή της Αγίας Τριάδας ετοιμάζει ο Δήμος Καλαμάτας. Υπόθεση σοβαρή που θα συναντήσει μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίησή της και δε θα λύσει το ευρύτερο πρόβλημα στην περιοχή. Δε θα αλλάξει την άθλια εικόνα που υπάρχει εκεί, με τον καταυλισμό των τσιγγάνων πίσω από το Πολυκλαδικό Λύκειο.
Για να φύγουν οι τσιγγάνοι από την περιοχή της Αγίας Τριάδας, πρέπει να βρεθεί ο τόπος που θα πάνε. Οπως έγινε με τους τσιγγάνους στη ΒΙΠΕ, που πολλοί αμφέβαλλαν και ανησυχούσαν ότι δε θα μετακινηθούν. Και οι τσιγγάνοι έτρεξαν στον οικισμό της Μπιρμπίτας, πρόλαβαν τους υπεύθυνους της Νομαρχίας και του Δήμου κι εγκαταστάθηκαν μόνοι τους σε όποιο σπιτάκι ήθελαν.
Ετσι και τώρα, αν βρεθεί οικισμός οργανωμένος θα τρέξουν οι τσιγγάνοι. Για να απελευθερωθούν τα δημοτικά ακίνητα και οι ιδιωτικές περιουσίες στην Αγία Τριάδα πρέπει να επεκταθεί η Μπιρμπίτα με τα 39 νέα σπιτάκια που έχουν προβλεφθεί. Και να προχωρήσει και η υπόθεση του οικισμού στη Μακαρία, όπου μπορούν να εγκατασταθούν άλλες 150 οικογένειες.
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, η πρόκληση για τους νέους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης. Να ολοκληρωθούν και να λειτουργήσουν οι οικισμοί των τσιγγάνων στην Μπιρμπίτα και στη Μακαρία, όπως είχαν σχεδιαστεί αρχικά. Με οργάνωση και φροντίδα, με ανάληψη των ευθυνών από όλους τους αρμόδιους.
Γιατί στην Μπιρμπίτα μπορεί να έγινε καλύτερος οικισμός απ’ αυτόν που ξεκίνησε στα αρχικά σχέδια -ήταν να γίνει με παράγκες-, αλλά στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε, αφέθηκε στην τύχη του. Ο Δήμος Καλαμάτας από καπρίτσιο -βρήκε άλλοθι- δε συμμετείχε στη διαχειριστική επιτροπή και αυτή δε λειτούργησε ποτέ, αφού και η Νομαρχία τα παράτησε. Ούτε εκλογές έκαναν οι τσιγγάνοι για να έχουν δική τους επιτροπή διοίκησης - αυτοδιαχείρισης. Ούτε έγινε το νηπιαγωγείο που τους είχαν υποσχεθεί, ούτε και "η κουζινική" που τους έταξαν.
Λύση υπάρχει και αποτελεί πρόκληση για τους νέους δήμους. Οχι σαν της Μπιρμπίτας, αλλά με καθαρές κουβέντες που θα τηρηθούν, με πραγματικό ενδιαφέρον και με ανάληψη ευθύνης απ’ όλους - και από τους τσιγγάνους. Για να αποδοθεί η περιοχή της Αγίας Τριάδας στο δήμο και τους δημότες, στους οποίους ανήκει.

 

Γιάννης Σινάπης

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2011 12:44

NEWSLETTER