Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 27 Μαϊος 2020 21:01

Να αξιοποιηθεί το κτήριο του παλιού Ορφανοτροφείου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Δύο κτήρια που θα προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στα παιδιά και στην οικογένεια πρόκειται να κατασκευάσει ο οργανισμός “Το Χαμόγελο του Παιδιού” στην Καλαμάτα.

Το ένα θα είναι στην οδό Χρυσάνθου Παγώνη, στο κέντρο της πόλης, και πέρα από τις υπηρεσίες του οργανισμού θα φιλοξενεί φοιτητές που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση. Το δεύτερο θα είναι στον Μπαριάμαγα όπου θα γίνει σπίτι ημερήσιας φροντίδας παιδιών. Αυτά τα σημαντικά ανακοίνωσε ο πρόεδρος του “Χαμόγελου του Παιδιού” Κώστας Γιαννόπουλος, την περασμένη Παρασκευή κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, στο 24ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, όπου πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε αίμα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Στην Καλαμάτα, όμως, υπάρχει και παραμένει αναξιοποίητο κι εγκαταλελειμμένο το κτήριο του παλιού Ορφανοτροφείου, που ανήκει στη Μητρόπολη Μεσσηνίας.
Σε συνέντευξή του στην “Ε” το Σεπτέμβριο του 2018, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος, απαντώντας σε ερώτησή μας για το πώς σκέφτεται την προστασία και την αξιοποίησή του η Μητρόπολη, είχε σημειώσει: “Αναμένεται η παράδοση του κτηρίου από το Δήμο Καλαμάτας και ο αποχαρακτηρισμός του ως σχολικού κτηρίου. Σε όλη αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να ρυθμιστούν και διάφορα άλλα πολεοδομικά ζητήματα σε σχέση προς το νέο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης. Για όλα αυτά βρισκόμαστε σε μια επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες τυπικά δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια παρέμβαση, ανεπίσημα όμως προσπαθούμε να το προφυλάξουμε το όλο οικοδόμημα. Η μελλοντική αξιοποίηση του ακινήτου θα εξαρτηθεί από την όλη έκβαση της πορείας του ΓΠΣ”.
Στο αρχείο μας βρήκαμε ότι το Μάρτιο του 2015, σε παρόμοια ερώτησή μας, ο σεβασμιότατος είχε απαντήσει: “Δεν μας έχει παραδοθεί επίσημα από το δήμο. Οταν γίνει αυτό, θα παραχωρηθεί με χρησιδάνειο σε δημόσια υπηρεσία, δωρεάν ή με συμβολικό τίμημα”.
Επειδή τα χρόνια περνούν και το κτήριο που βρίσκεται δίπλα στο Δημοτικό Στάδιο, σε κοντινή απόσταση από την ελκυστική παραλία της Καλαμάτας, απαξιώνεται, η Μητρόπολη οφείλει σε συνεργασία με τους φορείς και τις αρχές της πόλης να κινήσει τις διαδικασίες αξιοποίησής του. Είτε για τα παιδιά για τα οποία ήταν η δωρεά για το Ορφανοτροφείο, είτε ευρύτερα για το δημόσιο συμφέρον.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Μαϊος 2020 18:51