Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 20:40

Να ολοκληρωθούν τα αντιπλημμυρικά που έχουν κολλήσει

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα” είναι το μεγάλο στοίχημα για το Δήμο Καλαμάτας, καθώς θα προστατεύσει και θα θωρακίσει την πόλη και όλη την περιοχή έως το Πήδημα και το αεροδρόμιο, για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Ο προϋπολογισμός του έργου που ανέρχεται στα 102 εκ. ευρώ και οι πρωτόγνωρες παρεμβάσεις που προβλέπονται στο Νέδοντα και πάνω από τον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο της Καλαμάτας, επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για το έργο - πρόκληση.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχαστούν οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που ξεκίνησαν με ελπίδες, αλλά έχουν κολλήσει και κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσουν. Αναφέρομαι στα δύο έργα στον παλιό εθνικό δρόμο από τη Θουρία έως τον Αντικάλαμο.
Το πρώτο μέχρι το Νοσοκομείο σταμάτησε λόγω των απαλλοτριώσεων που εκκρεμούσαν. Προκηρύχθηκαν από τη δημοτική αρχή και πρέπει να τρέξουν, ενώ πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες για την εργολαβία που θα υλοποιήσει και άλλες σημαντικές εργασίες υποδομών στα όρια του “Μορέα”.
Το δεύτερο, από το Νοσοκομείο έως και τη γέφυρα του αυτοκινητόδρομου στον Αντικάλαμο, έχει σε εκκρεμότητα την έγκριση της κυκλοφοριακής μελέτης, ώστε οι εργασίες να συνεχιστούν επί του εθνικού δρόμου. Το κακό είναι ότι η συγκεκριμένη εκκρεμότητα είναι πολύμηνη και έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε αμφισβήτηση ότι το έργο θα προλάβει τον ερχόμενο χειμώνα.
Σε απάντησή του σε ερώτηση - παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης “Πρότυπος Δήμος” Βασίλη Τζαμουράνη, στο Δημοτικό Συμβούλιο στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου, ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης είχε σημειώσει: “ Το δεύτερο αντιπλημμυρικό, συνέχεια από το Νοσοκομείο κι έπειτα, εκτελείται από το ΤΕΙ προς τον ποταμό Αρι. Υπήρχε εκκρεμότητα με την έγκριση της κυκλοφοριακής μελέτης για τον εθνικό δρόμο, ποιος θα μας τη δώσει. Μας έστειλε απάντηση η Αποκεντρωμένη με παρατηρήσεις, με μετατόπιση του Φ300”.
Εχει βρεθεί τελικά λύση; Η αντιπλημμυρική θωράκιση σχετίζεται με την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, γι’ αυτό η δημοτική αρχή και όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου οφείλουν να βάλουν σε προτεραιότητα την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων από τη Θουρία έως το ΤΕΙ.
Κλείνοντας, να τονίσω ότι σημαντικό ζήτημα είναι και η προστασία της Θουρίας από το ρέμα των Αγίων Θεοδώρων. Σήμερα η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη από κάθε άλλη φορά. Πρέπει να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση και αμέσως να δρομολογηθεί η υλοποίηση του έργου που θα προστατεύσει το χωριό και τους ανθρώπους του.