Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 18:55

Απαιτούνται ευέλικτες διαδικασίες στα Δημοτικά Συμβούλια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Μεγάλη συζήτηση σήκωσε την περασμένη εβδομάδα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, λόγω των... 58 ερωτήσεων που κατατέθηκαν από την αντιπολίτευση και του χρονικού αποσυντονισμού που προκλήθηκε στην όλη διαδικασία μέχρι αυτές να απαντηθούν.

Η αλήθεια είναι όμως ότι τέτοιου τύπου καταστάσεις μόνο καινούργιο φαινόμενο δεν είναι για το ανώτερο συλλογικό όργανο των δήμων.
Και αν όλο αυτό ήταν μία φορά δύσκολο τα προηγούμενα χρόνια, τώρα με την εφαρμογή της απλής αναλογικής ουσιαστικά “ακρωτηριάζει” τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεκάδες φορές τα τελευταία χρόνια στην Καλαμάτα, η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη π.χ. στις 8 μ.μ. και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ξεκινούσαν να συζητιούνται από τις 10 και μετά.
Αποτέλεσμα αυτού είναι η υποβάθμιση αρκετών θεμάτων, που για λόγους χρόνου περνάνε στα γρήγορα, καθώς και η άσκοπη κούραση όλων όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία.
Εχει έρθει μάλλον η ώρα για τροποποίηση του κανονισμού του Δημοτικού Συμβουλίου. Η πρόβλεψη ειδικής εμβόλιμης συνεδρίασης (ίσως μία φορά το μήνα) κατά την οποία οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής θα καλούνται να απαντήσουν υπεύθυνα στις ερωτήσεις που υποβάλλει η αντιπολίτευση, θα πρέπει να πέσει στο τραπέζι.
Οι ερωτήσεις, μάλιστα, ίσως θα πρέπει εγγράφως να έχουν κατατεθεί αρκετά νωρίτερα, ώστε η δημοτική αρχή να έχει στη διάθεσή της το χρόνο να ετοιμάζεται για να απαντάει υπεύθυνα και να μην μπορεί να επικαλεστεί οτιδήποτε άλλο ως... ντρίμπλα.
Ετσι και οι τακτικές συνεδριάσεις θα μπορούν να γίνονται απρόσκοπτα και στο χρόνο τους, δίνοντας τη δυνατότητα για παραγωγική και ουσιαστική συζήτηση, αλλά και οι πολίτες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη συζήτηση για κάποιο συγκεκριμένο θέμα θα μπορούν να προσδιορίσουν πιο εύκολα το χρόνο της συζήτησης.
Επιπλέον, οι ερωτήσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης θα αποκτούν μεγαλύτερο νόημα, αφού κατά τις ειδικές συνεδριάσεις θα υπάρχει περισσότερος χρόνος για να αναδειχθούν πραγματικά τα θέματα που παρουσιάζονται.
Οπως κι αν έχει, η διαδικασία με τη σημερινή της μορφή δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, καθώς κυρίως προβλήματα δημιουργεί, παρά λύσεις.
Χρειάζονται ευέλικτες διαδικασίες, που θα διατηρούν ψηλά το κύρος του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου και ως στόχο θα έχουν την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 19:00