Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 19:47

Τα καρπούζια της ντροπής

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τα καρπούζια της ντροπής

Νέα ακόμα στα δημοσιογραφικά πράγματα της Μεσσηνίας πριν από μια δεκαετία και βάλε, ο τότε αρχισυντάκτης μου Ηλίας Μπιτσάνης μού ανέθεσε να ερευνήσω τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι αλλοδαποί εργάτες γης στην Τριφυλία.

Αγρότες και κόσμος από την περιοχή που νοιάζονταν για την ντροπή αυτή (και εννοώ τις συνθήκες που ζούσαν και ζουν οι άνθρωποι αυτοί του μεροκάματου) ήθελαν να προβληθεί η κατάσταση, μήπως και αλλάξει. Βέβαια, όσο τα χρόνια περνούσαν, οι φωνές σιώπησαν και λίγα άλλαξαν, έως τίποτα, παρά και τα “εγκλήματα” που καταγράφηκαν κι έγιναν γνωστά στην οικουμένη, στη γειτονική Μανωλάδα. Και παρόλο που στην Τριφυλία όλοι ξέρουν, αλλά δεν μιλούν, ενώ δεν υπάρχει η πίεση της δημοσιότητας, στη Μανωλάδα μέχρι και πριν δύο μήνες τα μέσα ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας συνέχιζαν να κάνουν ρεπορτάζ για τις άθλιες συνθήκες εργασίας μεταναστών στα χωράφια. Ο,τι δηλαδή συμβαίνει και στα χωράφια των Φιλιατρών και άλλων αγροτικών περιοχών στην Τριφυλία, αλλά εκεί δεν πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας.

Η Αστυνομία μάλιστα μπορεί να είναι και η μόνη υπηρεσία που έχει ασχοληθεί την τελευταία δεκαετία, στο κομμάτι όμως που έχει να κάνει με την παράνομη διαμονή μεταναστών στη χώρα. Οι άθλιες συνθήκες διαμονής και εργασίας στα χωράφια της περιοχής δεν απασχολούν και δεν αγγίζουν ως φαίνεται κανέναν. Ακόμα και ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού δεν ανησύχησε αρμόδιους φορείς και τοπικούς παράγοντες. Τα φθηνά εργατικά χέρια για την συγκομιδή είναι... μόνο χέρια και δεν αντιμετωπίζονται προφανώς ως αυτό που είναι: άνθρωποι, οι οποίοι αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους. Οταν ζεις σε καταυλισμούς, αποθήκες ή σπίτια ερείπια και με ελλείψεις, διαμένοντας κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον, πώς να υπάρχει πρόβλεψη για την υγιεινή τους ή την εφαρμογή προληπτικών μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του Covid-19.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 13:49