Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 15:13

Οι παθογένειες αυξάνουν τις απειλές από τις πυρκαγιές

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οι παθογένειες αυξάνουν τις απειλές από τις πυρκαγιές

Μία από τα ίδια στο προχθεσινό Συντονιστικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Οι ελλείψεις και οι παθογένειες που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια και που δημιουργούν κινδύνους για καταστροφές δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Θα ξεκινήσω από το πιο ενοχλητικό, το πιο προκλητικό. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις που δεν διορθώνονται στους χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων, στις χωματερές. Συγγνώμη, οι χωματερές δεν είχαν κλείσει και δεν είχαν αποκατασταθεί; Με όλα αυτά που ακούμε τα τελευταία χρόνια, νομίζαμε πως το μοναδικό πρόβλημα είναι στη Μαραθόλακκα του Δήμου Καλαμάτας.

Από την άλλη, σημαντικά πυροφυλάκια του νομού δεν έχουν επανδρωθεί. Και η Πυροσβεστική Υπηρεσία παρακαλεί τους δήμους να βάλουν πλάτη, γιατί αυτή έχει μειωμένο προσωπικό.

Το Δασαρχείο Καλαμάτας έχει τρία μηχανήματα, αλλά μόνο έναν χειριστή. Το Δασαρχείο Κυπαρισσίας δεν έχει ούτε προσωπικό ούτε μηχανήματα. Και η Δασική Υπηρεσία παρακαλεί το Δήμο Τριφυλίας να βοηθήσει.

Η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας αδυνατεί να βοηθήσει, να κάνει το καθήκον της στην πρόληψη και στη θωράκιση απέναντι στην απειλή των πυρκαγιών, γιατί έχει και τις δύο μπουλντόζες χαλασμένες. Προφανώς η Περιφέρεια δεν έχει χρήματα για να αποκαταστήσει τις βλάβες. Εχει, όμως, 75.000 ευρώ να δώσει στη Διεύθυνση Δασών Μεσσηνίας για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Χρήματα, ωστόσο, που έχουν μπλέξει στα γραφειοκρατικά γρανάζια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και υπάρχει κίνδυνος να μην αξιοποιηθούν έγκαιρα.

Οι δεξαμενές πυρόσβεσης σε κάποιες περιοχές μπορεί να μην έχουν νερό την κρίσιμη ώρα της πυρκαγιάς, γιατί αγρότες και κτηνοτρόφοι ποτίζουν απ’ αυτές τις ελιές και τα ζώα τους. Και αν είναι άδειες, αυτό είναι το λιγότερο. Γιατί κάποιες άλλες μπορεί να καταστραφούν από ανθρώπινη παρέμβαση.

Και πάμε στο τελευταίο: Λόγω και των μετακινήσεων σε άλλες περιοχές, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας έχει το φετινό καλοκαίρι μείον 9 άτομα σε σχέση με πέρσι και ας είναι η πρώτη υπηρεσία σε συμβάντα σε όλη την Ελλάδα. Εκτός κι αν είναι πανελλαδικό το φαινόμενο και έχουν κι άλλες πυροσβεστικές υπηρεσίες της χώρας μειωμένο προσωπικό.

Με όλα αυτά, μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος και να αισθάνεται ασφαλής ότι η Μεσσηνία θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τις πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού; Το δυστύχημα είναι ότι όλα αυτά τα αυτονόητα που χρειάζονται, σε ένα τέτοιο κράτος, δεν μπορούν να γίνουν πράξη από τον ένα χρόνο στον άλλο.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2020 11:28