Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 15:08

Κυκλοφοριακά δεδομένα και συνολικός σχεδιασμός για τη Ναυαρίνου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Κυκλοφοριακά δεδομένα και συνολικός σχεδιασμός για τη Ναυαρίνου

Η περίπτωση της οδού Ναυαρίνου αποτελεί, δυστυχώς, ένα παράδειγμα κακής συγκοινωνιακής διαχείρισης στην πόλη.

Σε ετήσια βάση ανοίγει μια συζήτηση στις αρχές του καλοκαιριού, η οποία ποτέ δεν οδηγεί κάπου, διότι δεν βασίζεται σε κυκλοφοριακά δεδομένα, επομένως δεν μπορεί να τεκμηριωθεί επιστημονικά κάποια πρόταση”.

Με αυτό τον τρόπο προσέγγισε το ανοιχτό εδώ και καιρό ζήτημα της πεζοδρόμησης της παραλιακής οδού στην Καλαμάτα ο Μεσσήνιος νέος πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Παναγιώτης Παπαντωνίου.

Μιλώντας στην “Ε” με αφορμή την εκλογή του μάλιστα ο κ. Παπαντωνίου θέλησε να κάνει σαφές ότι “οποιαδήποτε παρέμβαση γίνει στην οδό Ναυαρίνου θα πρέπει αφενός να βασίζεται σε κυκλοφοριακά δεδομένα, αφετέρου να είναι μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού”. Θέτει έτσι στην εν λόγω συζήτηση δύο σημαντικές παραμέτρους, που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πιο πρόσφορη λύση για το μέλλον του παραλιακού μετώπου.

Ας τα πιάσουμε με την αντίστροφη σειρά από την οποία τα αναφέρει. Είναι αναμφισβήτητο ότι κάθε παρέμβαση, που κατά καιρούς αποφασίζεται και δρομολογείται στην πόλη, θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού και να μην προωθείται μόνο σημειακά.

Μπορεί μία παρέμβαση από μόνη της να φαντάζει εκ πρώτης ωραία, μπαίνοντας όμως σε πλήρη εφαρμογή συχνά δεν αργούν να φανούν εξ αυτής οι αρρυθμίες σε άλλα σημεία της πόλης. Αλλωστε και στην Καλαμάτα υπάρχουν ορισμένα τέτοια παραδείγματα.

Ερωτώμενος για το θέμα της Ναυαρίνου ο νέος πρόεδρος του ΣΕΣ σημειώνει ότι “πρέπει να βασίζεται σε κυκλοφοριακά δεδομένα”. Δεδομένα σε διάφορες χρονικές φάσεις, ώστε να μπορέσουν οι συγκοινωνιολόγοι να οδηγηθούν σε ασφαλή συμπεράσματα για τις απαιτούμενες προτάσεις.

Σε όλο αυτό πάντως θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η οικονομική διάσταση, καθώς μία μεγάλης κλίμακας παρέμβαση σε μεσοπρόθεσμο διάστημα θα φέρει και αλλαγές στο οικονομικό τοπίο της περιοχής.

Εχει έρθει μάλλον η ώρα η πόλη να δει όλη αυτή την υπόθεση πιο σοβαρά και να ξεκινήσει σε σοβαρή βάση τη συζήτηση. Οχι απλώς σε επίπεδο διαβούλευσης φορέων (είδαμε και το ενδιαφέρον που έδειξαν προσφάτως και για σοβαρά ζητήματα, που αφορούν όλη τη Μεσσηνία), αλλά με την έναρξη συλλογής δεδομένων, που θα επιτρέψουν τα επόμενα χρόνια να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις με φόντο τις επόμενες δεκαετίες.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020 11:03